Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Turistička zajednica promovira Dubrovnik još jednim videom o karanteni

29.07.2020.

11:33

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji s Gradom Dubrovnikom u promotivne svrhe koristi povijesnu priču o najstarijoj svjetskoj karanteni u Dubrovniku u stalnoj komunikaciji prema stranim medijima, kao i u svim marketinškim aktivnostima.

Tim povodom snimljen jedan od niza videa kojim se prezentira povijesna materijalna i nematerijalna kulturna baština Dubrovnika. 

Na datum, 27. srpnja 1377. Dubrovačka republika donijela  je povijesnu odluku, proglašava Veniens de locis Pestiferis non intrect Ragusium vel districtum. Odnosno donosi uredbu o prvoj karanteni na svijetu čiji zapis postoji u Knjizi Liber viridis u dubrovačkom povijesnom Arhivu u palači Sponza.  Osim izolacije ništa nije pomagalo u borbi protiv epidemije kuge koja je tada harala  svijetom odnoseći bezbroj ljudskih života. Niti tada nije pomagalo ništa osim fizičke distance, udaljavanja, izolacije i to ne samo 15, već 40 dana.  643 godine nakon svijet se suočava s istim dilemama i problemima.

Video je svojevrsni vremeplov, odnosno “susret” notara  iz 1377. godine i stanovnikom grada iz 2020.godine, a možete ga pogledati na idućem linku https://bit.ly/3g7T3ZE .

Video je prikazan putem društvenih mreža Turističke zajednice grada Dubrovnika i Hrvatske turističke zajednice, a ostvaren je doseg od nešto više od 80 000 korisnika na mrežama TZGD, dok je na Croatia Full of Life doseg nešto više od 148 000.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.