Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Čari otvorena suvremena uljara

15.10.2020.

16:59

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Jučer je u Poljoprivrednoj zadruzi "Pošip" u Čari na Korčuli svečano otvoreno novo postrojenje za preradu maslinovog ploda, zamijenjeno je i u cijelosti uređena nova uljara. Novi strojevi su kupljeni od obitelji Barčot iz Vele Luke.

Radi se o suvremenim strojevima za preradu maslina koji rade na principu 'centrifuge'. Ukupni kapacitet prerade je do 1 500 kilograma u jedan sat, što će zasigurno poboljšati sami protok prerade kao i krajnje korisnike.

Kako je naglasio Upravitelj PZ "Pošip Čara" Janko Jovanov radi se o najvećoj investiciji na području Grada Korčule u segmentu poljoprivrede.

"Cilj ovog projekta je bio konkurentnost na tržištu i zadovoljstvo svih naših zadrugara te ostalih korisnika sa cijelog otoka. Maslinovo ulje bit će vrhunske kvalitete čime će korisnici biti zadovoljni", istaknuo je Jovanov.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Čara Marin Laus kao i župnik župe Sv. Petra u Čari don Stipe Miloš, koji je blagoslovio novo postrojenje uljare.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.