Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Cavtatu otvorena 31. Sabatina, dodijeljena priznanja zaslužnima

05.11.2021.

09:10

Autor: Radio Dubrovnik

Sabatina 2021.

Sabatina 2021.

Foto: - / -

U cavtatskom Hotelu Croatia otvorena je 31. Sabatina, Međunarodni susret vinogradara i vinara. Na svečanom otvorenju zaslužnim vinogradarima i vinarima dodijeljena su priznanja. Danas se nastavlja edukativni program, u okviru kojega će se održati radionice i predavanja.

U 20 sati održat će se svečana dodjela priznanja za otvorena i mlada vina.

 

DOBITNICI PRIZNANJA

SABATINA 2021.

Priznanje „Stanko Ožanić“

za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i Sabatine

prof. dr. sc. BERNARD KOZINA

Bernard Kozina doktor je znanosti i redoviti profesor u trajnom zvanju odsjeka za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Znanstveni mu je interes poljoprivreda, grana vinogradarstvo i vinarstvo. Izradio je i vodio mnoge projekte za podizanje novih nasada vinograda na jadranskom području (Rote, Korčule, Dingača i dr.), te je pripremao mnoga vina dobivena od autohtonih sorti grožđa. Dugogodišnji je predsjednik društva enologa i mnogih komisija za ocjenjivanje vina (Gast, Sabatina, Festival vina, Beo Vajn i dr.). Objavio je kao autor, koautor ili urednik veći broj publicističkih, stručnih i znanstvenih knjiga te mnogo stručnih i znanstvenih  članaka u stručnim časopisima vezanim za lozu i vino. Od 2006. na Sabatini organizira i vodi vrlo zanimljivu i posjećenu radionicu „O vinogradarsko -vinarskoj struci – aktualno i popularno“ (početno pod nazivom „Stručni razgovori“).

Priznanje „Stjepan Bulić“

za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i Sabatine 

JOŠKO NISKOTA, posmrtno

Joško Niskota diplomirao je na Agranomskom fakultetu u Zagrebu. Bio je dugogodišnji predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. Vodio ga je i kroz za zadrugarstvo krizna vremena, unaprijedivši njegov rad kada su mnogi savezi prestali s aktivnim djelovanjem, a posebno davši potporu vinarskim zadrugama. Objavio je stručne radove iz oblasti mediteranske poljoprivrede, posebno vinarstva i maslinarstva, u knjigama te stručnim i popularnim časopisima. Jedan je od autora prve knjige u Hrvatskoj o ekološkoj poljoprivredi objavljenoj 1994. Bio je član raznih komisija, povjerenstva, udruga i radnih skupina na regionalnoj i nacionalnoj razini. Suosnivač je Sabatine, te je od početka bio predsjednik organizacijskog odbora i najzaslužniji za prerastanje spontanog druženja u jedan od najznačajnih vinogradarsko-vinarskih susreta na našim prostorima pa i šire. U tijeku priprema Sabatine u Zadru 2011. iznenada je preminuo.

ŽELIMIR BAŠIĆ

Želimir Bašić preko 50 godine radi poslove vezane za vinarstvo, najprije u Dalmacijavinu, potom u Zadružnom savezu Dalmacije. Posebno se bavi istraživanjem povijesti vinogradarstva i vinarstva. Jedini je opsežno istražio i obznanio povijest vinogradarstva i vinarstva Dalmacije. Objavio je kao autor, suautor ili urednik 20 publicističkih, stručnih i znanstvenih knjiga i preko 200 članaka, stručnih radova i feljtona vezanih za povijest, lozu i vino u raznim dnevnim novinama i stručnim časopisima. Zajedno s Niskotom suosnivač je Sabatine, a u njenoj organizaciji sudjeluje od samih početka do danas. Inicijator je, donator te autor stručne koncepcije stalne postave „Prvog hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva“ u Putnikovićima na Pelješcu.

 

Priznanje „Mate Bobanović“

za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu

dr. sc. GORAN ZDUNIĆ

Goran Zdunić diplomirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radni vijek započeo je u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo u Zagrebu, a spajanjem poslova prelazi u Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Potom je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu magistrirao i doktorirao. Znanstveni i stručni interes su mu ampelografija i klonska selekcija. Posebno je bio angažiran u izučavanju autohtonih sorti Kaštelanskoga polja te plavca malog i stare dalmatinske sorti dobrićić, a radio je na njenoj obnovi na Šolti. Sudjelovao je u nastavi studija Mediteranske poljoprivrede kao suradnik za vinogradarstvo i rasadničarstvo. Dugi niz godina na Sabatini vodi uvijek aktualnu i stručnu radionicu „Stare sorte - inovativna vina“.

 

Priznanje  „Zlatan Plenković“

mladim vinogradarima-vinarima

NIKOLA I MARIN PLENKOVIĆ Sveta Nedjelja

Iznimka je da netko dobije priznanje koje nosi ime njegova oca. Nastavljajući obiteljski posao nakon iznenadne smrti Zlatana Plenkovića, jednog od pionira individualne proizvodnje vina u Dalmaciji, njegovi sinovi Nikola i Marin suočili su se s nizom problema. Međutim, usprkos krizi preuzimaju i nastavljaju posao svojih roditelja kao obiteljsko nasljeđe, te uspijevaju održati proizvodnju i prodaju glasovitih vina vinarije Plenković. Nagrađivanje braće Plenković poruka je i podrška mladima koji nastavljaju obiteljsku tradiciju, jer je to vrlo korisno za održanje i razvoj dalmatinskog vinogradarstva i vinarstva.

 

Priznanje uzornom vinogradaru i vinaru

IVO MILJAS Konavle

„Ive Miljas iz mjesta Mihanići u Konavlima pravi je primjer vrijednog Konavljanina, vrhunskog vinara i čovjeka koji radi posao s ljubavlju“, napisao je jedan novinar. Miljas je nastavio tradiciju uzgoja loze svoje obitelji koja datira još od 1897. kada je njegov predak u Beču kupio strojeve za preradu vina. Otada obitelj obnavlja vinograde i danas na četiri hektara imaju oko 20.000 trsova, a kapacitet podruma je oko 50.000 litara. Puni u boce pod vlastitom vinskom markom vrhunski Grk, te Malvasiju, Plavac i druga vina. Zajedno s njim radi i sin Zvonko koji je inženjer vinogradarstva i vinarstva, pa nastavlja obiteljsku tradiciju. Ivo Miljas sudjeluje na svim manifestacijama Udruge vinogradara i vinara Konavala te gotovo od samih početa prisustvuje Sabatini. Na prestižnom svjetskom natjecanju (International Wine Challenge-IWC) u izboru vina iz cijeloga svijeta, Vinarija Miljas osvojila je vrijedno brončano odličje. 

Priznanje uzornom vinogradaru i zadrugaru

(dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez)

NEDO LEVANAT – MADA Putniković

Nedo Levanat nastavlja s obiteljskom tradicijom uzgajanja loze koja je othranila mnoge članove njegove obitelji. Stalno proširuje vinograde na širem području Putnikovića, sadeći uglavnom autohtone sorte grožđa. Sa svojih nasada vinove loze na više položaja danas dobiva 2 do 3 vagona grožđa. Sav urod predaje poljoprivrednoj zadruzi Putnikovići. Inače, aktivan je u radu zadruge u kojoj je dugogodišnji član po obiteljskoj tradiciji. 

 

Priznanje hrvatskoj vinarskoj zadruzi ili zadružnom djelatniku

(dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez)

NEDO VITKOVIĆ Janjina

Nedo Vitković gotovo cijeli svoj radni vijek posvetio je zadrugarstvu. Bio je 33 godine upravitelj, a 42 godine član zadruge „Pelješki vrhovi“ u Janjini. Zadrugu je vodio kroz burno vrijeme raznih kriza i kada je bilo vrlo teško zadrugama poslovati i kada su mnoge poljoprivredne zadruge prestale s radom. Uspio je unatoč mnogim problemima, u granicama tadašnjih mogućnosti, tehnički unaprijediti i obnoviti zadružnu vinariju u Dračama. Formirao je zadružne robne marke i stavio na tržište buteljirana vina s etiketom zadruge. Nedavno je, odradivši puni radni staž, otišao u zasluženu mirovinu.

 

Zlatno pero Sabatine

za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije

MARIJA DUJMIĆ, HTV Split

Marija Dujmić dugogodišnja je novinarka. Ovim odgovornim i zahtjevnim zanimanjem počela se baviti 1981. pišući u Večernjem listu, a od 1991. radi na Hrvatskoj televiziji. Od početka Domovinskoga rata, kao ratna reporterka, izvještavala je sa svih bojišta diljem južne Hrvatske. Posljednjih godina izravnije prati gospodarske i poljoprivredne teme, posebice vinogradarstvo i vinarstvo. Zapaženi su njezini prilozi o vinogradarstvu i Sabatini u emisiji „Plodovi zemlje“ na  Hrvatskoj televiziji. Izvještava objektivno, imajući razumijevanja za težačke probleme. Često je radila TV priloge sa Sabatine još od 1995. iz Visa. Za svoj novinarski rad nagrađena je mnogim nagradama i priznanjima, među kojima i nagradom Splitsko-dalmatinske županije.

 

STANISLAV SOLDO, Slobodna Dalmacija Dubrovnik

Stanislav Soldo dugogodišnji je novinar Slobodne Dalmacije, a izvještava s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Posebno su zapaženi njegovi članci o vinogradarstvu, vinarstvu, berbama, prošeku, težačkim problemima i zadrugarstvu. U svojim tekstovima ponekad je opravdano kritičan, ali često i pohvali projekte, djelovanje i radove iz domene vinogradarstva koji to zaslužuju. Posebno su zapaženi njegovi tekstovi u Slobodnoj Dalmaciji o vinogradarstvu i zadrugarstvu Pelješca. U nekoliko navrata je ažurno i objektivno izvještavao sa Sabatine i Noćnjaka.

 

Zlatna amfora Sabatine

za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva

(dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova)

UDRUGA – DRUŠTVO KOKAM Konavle

Nastavljajući tradiciju predaka, udruga „Društvo Kokam“ (Komajska kalaška mornarica) osnovano je još 1978. Udruga vrijedno godinama radi na promociji i unaprjeđenju kvalitete konavoskih vina, kulture i poznavanja vina te održavanju vinskih običaja, često se koristeći veselim dosjetkama i događajima. Tri puta na godinu organiziraju vinske svetkovine s ocjenjivanjem mladih vina, stručnim predavanjima i dodjelom priznanja zaslužnima za razvoj vinogradarstva i vinarstva. Zanimljivo je da na dan Gospe Luncijate postavljaju bocun vina na spomenik vinu na Trgu kotarskih velikana i ostavljaju ga do sljedeće svečanosti. Dugo su izdavali časopis udruge, a  organiziranju i čitav niz drugih manifestacija.

 

UDRUGA K7 Komarna

Članovi Udruge Komarna 7 su sedam individualnih vinogradara i vinara s Neretvanskog područja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji su na zapuštenim položajima Komarne, gdje je „vladala“ makija i drača, podigli vinograde. Danas loza  krasi taj kraj, ali tu se dobivaju i izvrsna vina. Radom i slogom uspjeli su ne samo podići vinograde, već i prateće objekte, podrume i vinarije. Kvalitetom svojih vina stali su uz bok onim najboljima u Hrvatskoj, što potvrđuju mnoge nagrade i priznanja. Svoja vina izvoze na zahtjevna tržišta u SAD-a, Njemačke i drugih zemalja. Njihovo jedinstvo dokazuje i buteljiranje vina članova pod zajedničkom etiketom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.