Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U do sada ispitanim uzorcima vode nije pronađena Escherichija coli

31.08.2018.

13:35

Autor: Božica Đurđević

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Građani su zabrinuti zbog informacije o prisutnosti bakterije ešerihije koli u vodoopskrbnoj mreži. Nakon jakih kiša, usprkos pročistaču, Vodovod Dubrovnik je obavijestio javnost da voda nije za piće a ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić je demantirao prisutnost ešerihije koli u vodi.

Vodovod je do sada u ispitanim uzorcima iz javne vodoopskrbne mreže, priopćio kako nije izolirao (pronašao) Escherichiju coli (E. coli) kao niti ukupne koliforme. U uzorcima vode za ljudsku potrošnju ispituju se zakonom propisani mikroorganizmi. To međutim, ne umanjuje zabrinutost građana, jer oni u slučajevima čestih obavijesti Vodovoda da voda nije za piće, ne dobiju informaciju zbog kojih točno razloga i kojih sastojaka izvan dozvoljenih vrijednosti - voda nije pitka. I konačno, o kojim je problemima u dezifenkciji vode uopće riječ. Vodovod se danas nije oglasio novim priopćenjem, tek je poslao medijima obavijest o rasporedu cisterni. U našem programu direktor Vodovoda Lukša Matušić dao je jutros izjavu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.