Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Dubrovniku sigurnost na iznimno visokoj razini

20.03.2019.

09:57

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i zamjenik pročelnika UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić primili su delegaciju njemačke Savezne pokrajine Baden-Wurttemberg, koja boravi u službenom posjetu Dubrovniku i Policijskoj upravi dubrovačkoj-neretvanskoj.

Zamjenica Tepšić istaknula je kako je u Gradu Dubrovniku sigurnost na iznimno visokoj razini, što je važno kako za građane, tako i za posjetitelje. Pohvalila je odličnu suradnju gradske uprave s policijskom upravom, izdvojivši suradnju u okviru projekta „Poštujmo Grad”.

„Zajednički bdijemo nad sigurnošću naših građana i posjetitelja, poglavito u ljetnim mjesecima kad u Gradu boravi velik broj turista. Kroz projekt „Poštujmo grad“ radimo niz aktivnosti, dio u suradnji s policijom, posebice kad je riječ o regulaciji prometa.Zbog specifičnosti naše prometne infrastrukture, prometne blokate su dosada stvarale najviše problema i tu nam je policijska uprava od iznimne pomoći”, izjavila je zamjenica Tepšić.

Zamjenik pročelnika Katičić govorio je o suradnji s policijom kroz Vijeće za prevenciju kriminaliteta, tijelo sastavljeno od dionika koji se bave prevencijom nasilja i drugih oblika delikvencije. Kao važan projekt koji je proizašao iz ove suradnje, izdvojio je video nadzorni centar pomoću kojeg se nadziru javne površine Grada Dubrovnika.

„Potaknuti devastacijama dječjih igrališta i općenito infrastrukture za djecu i mlade, a s druge strane i potrebom za nadzor cesta i raskrižja u svrhu povećanja sigurnosti, postavili smo 116 kamera na 37 lokacija u Gradu”, obrazložio je Katičić, dodavši kako javne površine nadgleda gradska uprava, dok je centralni sustav smještan u prostorijama PU dubrovačko-neretvanske.

Predstavnici njemačke delegacije podijelili su svoja iskustva u suzbijanju kriminaliteta, uz zaključak kako je prevencija najbolji način djelovanja, poglavito kad je riječ o osjetljivim skupinama kao što su mladi.

Posjet je dogovoren u okviru bilateralne suradnje kroz Mješovitu komisiju Vlade Republike Hrvatske i Vlade Njemačke Savezne pokrajine Baden-Wurttemberg. Delegaciju čine stručnjaci na polju prevencije kriminaliteta iz Njemačke Savezne pokrajine Baden-Wurttemberg - mentorima Hrvatske policije, koji već desetak godina pomažu pri usvajanju pozitivnih primjera preventivnih aktivnosti usmjerenih na sve oblike kriminaliteta i poboljšanja sigurnosti građana i njihove imovine. Začetnici su reforme „Policija u zajednici” i inicijatori osnivanja Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

Sastanku su nazočili i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, zamjenik načelnika Miro Bajo i voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber sa suradnicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.