Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U IUC-u 30. "Ljetna škola o moždanom udaru"

03.06.2019.

10:16

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Tradicionalna 30. "Ljetna škola o moždanom udaru" pod nazivom "Healthy Lifestyle and Prevention of Stroke and Other Brain Impairments" i ove se godine održava u okviru akademskog programa Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku od 3. do 7. lipnja.

Održava se u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara i Međunarodnog instituta za zdravlje mozga uz podršku Svjetske organizacije za moždani udar (WSO), Europske organizacije za moždani udar (ESO) i Europske akademije za neurologiju (EAN).

S obzirom na rastući problem koje u modernom društvu predstavljaju bolesti mozga,  ove se godine  širi tematsko područje pod nazivom: Healthy Lifestyle and Prevention of Stroke and  Other Brain Impairment, s posebnim fokusom na mogućnosti prevencije u području poremećaja mozga (moždani udar, multipla skleroza, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, epilepsija, glavobolja i druga bolna stanja etc.).

Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da se određenim promjenama u životnom stilu, kao i otkrivanjem i liječenjem faktora rizika može prevenirati 35 posto svih demencija, a 90 posto moždanih udara može se spriječiti ranim otkrivanjem i liječenjem 10 uklonjivih fakora rizika, što su iznimno značajni rezultati i detalji navedenih istraživanja bit će prikazani u predavanjima naše 30-e ljetne škole.

Direktori su prof. dr. Roman Haberl  iz Muenchena, prof. dr. Kurt Niederkorn iz Graza, prof. dr. David Russell iz Osla, doc. Hrvoje Budinčević iz Zagreba te osnivač i voditeljica akademkinja Vida Demarin.

Osim predavanja koje će održati navedeni direktori "Ljetne škole", ove godine će predavati i prof. Natan Bornstein iz Tel Aviva, dr. Frank Kraus  i dr. Dennis Dietrich iz Muenchena i mnogi drugi.

Sudionici škole su kolege iz inozemstva i iz naših medicinskih središta, koji aktivno sudjeluju prikazom interesantnih slučajeva, a organizirane su i radionice za aktivno učenje (hands-on) dopler dijagnostičkih metoda na najnovijim  aparatima.

S obzirom na iznimnu važnost ovog međunarodnog znanstveno-edukacijskog projekta kao i obljetnicu 30 godina održavanja naše ljetne škole, tiskana je i monografija, koja će biti predstavljena u utorak 4. lipnja u prostoru dubrovačkog Sveučilišta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.