Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U IUC-u 7. međunarodna svjetska vedološka konferencija

21.08.2019.

18:22

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Ove se godine svjetska vedološka konferencija, najugledniji svjetski skup stručnjaka za Vede, najstarije indijske svete tekstove, održava u Hrvatskoj, u Dubrovniku, pod nazivom "International Vedic Workshop".

Skup je pokrenuo profesor Michael Witzel 1989. godine na Sveučilištu Harvard, pozvavši na nj krug vodećih znanstvenika vedologa iz cijeloga svijeta. Na sljedeću konferenciju, koja se je održala tek 1999. na Sveučilištu u Kyotu pod vodstvom profesora Yasuke Ikaria, bio je već pozvan i hrvatski indolog i vedolog, profesor Mislav Ježić.

Treća se konferencija održala na Sveučilištu u Leidenu pod vodstvom profesorā Henka Bodewitza, Jan Houbena i Arla Griffitha, četvrta na Sveučilištu u Austinu, Texas, u organizaciji profesora Joela Breretona i Patricka Olivellea, peta u Središtu za euroazijske i afroazijske studije u Bukureštu u organizaciji profesorice Juliete Rotaru.

Šesta je konferencija bila izuzetna jer je održana u Kerali, u Indiji, u središtu još žive tradicionalne vedske učenosti, gdje krug najučenijih brahmana nastavlja tradiciju učenja velikih vedskih tekstova napamet već tri tisućljeća te su se stručnjaci iz cijeloga svijeta mogli sresti i sa živom predajom tekstova koje proučavaju. Vidjeli su uz ostalo i škole u kojima mala djeca počinju, uz redovito školovanje, učiti i Vede. Tada su sudionici predložili pozvanomu 'keynote speaker-u' profesoru Mislavu Ježiću da se sljedeća konferencija održi u Hrvatskoj.

Tako se 7. svjetska vedološka konferencija, najistaknutiji skup stručnjaka za Vede u svijetu, održava ovih dana u Hrvatskoj, u Dubrovniku, koji ima za održavanje takvih konferencija osobito prikladne ustanove, IUC i CAAS u sklopu Sveučilišta u Zagrebu.

U IUC-u su se skupili najveći znanstvenici s toga područja, uključujući patrijarhe vedologije, harvardskoga profesora Michaela Witzela, profesora Harmuta Scharfea s Kalifornijskoga sveučilišta, profesora Shrikanta Bahulkara s glasovitoga Orijentalnoga znanstvenoga instituta Bhandarkar u Puni u Indiji, ili japanskoga profesora Toshifumi-a Goto-a, zatim nešto mlađe profesore sa Sorbonne Georgea Pinaulta i Jana Houbena, profesoricu Elisabeth Tucker s Oxforda, uglednih profesora Ogibenina, Kulikova i drugih.

U programu se uočava živa znanstvena djelatnost skupina mlađih znanstvenika koje su okupili oko sebe profesori Witzel, Bahulkar ili Goto, a iz Hrvatske su uz svoje profesore Ježića i Ivana Andrijanića, došli i neki mlađi znanstvenici i skupina studenata indologije, koji poletno pomažu u organizaciji skupa.

Izlaganja sudionika obuhvaćaju istraživanja na području svih glavnih skupina vedskih tekstova, i na područjima arheologije, povijesti, materijalne kulture, religije i obreda, i, naravno, književnosti, vedskoga jezika i lingvistike.

Među izlaganjima ističu se otkrića tragova izgubljene vedske gramatičke tradicije u tekstovima kasnijih velikih indijskih gramatičara, proučavanja povijesnih obrata u prenošenju vedske učenosti tijekom indijske povijesti u Kašmiru, Orissi i drugdje, oblika u kojima vedska baština živi danas u modernoj Indiji, precizna istraživanja intertekstualnih odnosa među različitim Vedama i pojedinim tekstovima pri usmenoj predaji u drugome i prvome tisućljeću pr. n. e., tumačenja ključnih pojmova velike vedske misaone kulture, otkrića u području poetike, čitanja skrovitih poruka u složeno strukturiranim tekstovima, te mitskih vedskih predodžbi i spoznaja o prirodnim elementima i kretanju nebeskih tijela, za koje treba otkriti ključ kako iz iščitati.

Sudionici konferencije prate sva izlaganja sa živim interesom i nastavljaju raspravljati u stankama konferencije.

Tijekom skupa imat će prilike upoznati Dubrovnik, uživati u stručnome vodstvu gradom, i otići na zajednički izlet u Cavtat i okolicu te se dodatno upoznati s hrvatskom i, posebno, dubrovačkom kulturnom baštinom. Do sada su mnogi izrazili oduševljenje gradom i krajem u kojem se konferencija održava i jamačno će svoje dojmove ponijeti u sve krajeve svijeta odakle dolaze.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.