Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U IUC-u održan tečaj "Pripovijesti Socijalnog"

02.06.2019.

10:29

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Ove se godine u okviru IUC-ovih proljetnih tečajeva od 27. do 31. svibnja peti put održao filozofski kurs "Erzählungen des Sozialen - Philosophie, Kunst, Politik" (Pripovijesti Socijalnog: Filozofija, Umjetnost, Politika).

Sâm je kurs dio višegodišnje tematske preokupacije urgentnim pitanjima današnjice iz humanističke perspektive, i logički se kao i tematski nastavio na prethodni kurs "Projekt jedne historijske i strukturne antropologije".

Kurs-direktori tog programa, profesori Goran Gretić sa zagrebačkog te Claudius Strube i Heinz Sünker sa wuppertalskog sveučilišta 2015. pokreću novi program - Pripovijesti Socijalnog – koji se konceptualno nastavlja na prethodna istraživanja, ali s većim naglaskom na interdisciplinarnost.

Sudionici, kako profesori, tako i doktorandi, iz Njemačke, Danske, Velike Britanije i Hrvatske u pet su dnevnih sesija održali izlaganja o temama koje pokrivaju neka od najaktualnijih pitanja današnjice. Izlagačice i izlagači predstavili su rezultate svojih teorijskih i empirijskih istraživanja koja obuhvaćaju probleme kulturnog pesimizma, interkulturnog obrazovanja, probleme pedagoške metodologije, zloupotrebe ideologije, rastućeg rasizma te izazova koje umjetna inteligencija predstavlja za ljudski razvoj.

U plodonosnim i opsežnim diskusijama, koje prate svako izlaganje, sučelile su se različite teorijske perspektive i istraživački pristupi, s ciljem što je moguće kompleksnijeg sagledavanja i razumijevanja fenomena koji sačinjavaju našu svakodnevicu, ali predstavljaju i izazove u neposrednoj budućnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.