Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U IUC-u održana 24. Škola psihoterapije psihoza

12.05.2019.

13:22

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U Interuniverzitetskom centru Dubrovnik se od 8. do 11. svibnja održala 24. Škola psihoterapije psihoza. Tema simpozija je psihološko razumijevanje psihotičnih simptoma karakterističnih za bolesti poput shizofrenije, bipolarnog poremećaja i sličnih poremećaja.

"Za razumijevanje ovih poremećaja potrebno je sveobuhvatno razumijevanje okolnosti u kojima su nastali, odnosno bioloških, psiholoških i socijalnih faktora koji pridonose pojavi simptoma psihoze. Još uvijek mnogi vjeruju da se ovi poremećaji mogu liječiti isključivo lijekovima i da se ove osobe ne mogu izliječiti. Ovo vjerovanje može loše djelovati na liječenja ovih osoba jer se odustaje od primjene učinkovitih metoda poput psihoterapije i rehabilitacije koji su, uz lijekove, neophodne da bi se ove osobe oporavile", ističu iz IUC-a.

"Premda na prvi pogled simptomi bolesti koje imaju oboljeli od ovih poremećaja su običnim građanima vrlo čudni jer se radi o doživljajima koja nisu realna, poput slušnih halucinacija koje čuje samo osoba koja ima psihozu, vjerovanja da postoji zavjera oko osobe, da se njene misli i život objavljuju u medijima i slično, koje ljudi koji nemaju psihozu mogu doživljavati primjerice u snovima, a kada se probude, tada znaju da to nije stvarnost. Osoba s psihozom kao da živi u ovom neugodnom snu i treba liječenje da bi se oporavila. Zaključak simpozija je da je psihoterapija neophodna u liječenju ovih poremećaja jer osigurava empatičan terapijski odnos koji omogućava pacijentu da razumije svoje simptome psihološki i razvija vještine koje su mu potrebne da se oporavi", kažu iz IUC-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.