Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U IUC-u održana konferencija o moralnoj spoznajnoj teoriji

01.06.2019.

13:11

Autor: Baldo Marunčić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U Interuniverzitetskom centru Dubrovnik (IUC) od 27. do 31. svibnja održala se u organizaciji odsjeka za filozofiju Ohio State University iz SAD-a, Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Mariboru međunarodna konferencija Analytic Philosophy: Moral Epistemology.

U radu konferencije sudjelovalo je sedamnaest filozofa iz SAD, Velike Britanije, Slovenije i Hrvatske. Konferencija Analytic Philosophy održava se već petnaestu godinu za redom.

Ove godine tema je bila moralna epistemologija, dakle moralna spoznajna teorija. Centralno pitanje bilo je kako spoznajemo moralne vrijednosti? Kako znamo što je dobro a što loše, što je ispravno a što pogrešno? Kakav je odnos činjenica i vrijednosti: jesu li vrijednosti samo vrsta činjenica ili su nešto postoji po sebi?

U nizu izlaganja sudionici su raspravljali o različitim shvaćanjima vrijednosti, o odnosu vrijednosti i razloga za djelovanje, o odnosu razloga za vjerovanje i razloga za djelovanje itd.

Domaćim autorima ova konferencija prilika je da svoje radove izlože kolegama iz inozemstva i da se upoznaju s najnovijim trendovima u suvremenoj svjetskoj filozofiji. Kao i svake godine konferenciju je pratilo i nekoliko studenata iz Hrvatske. Njima je to dragocjeno iskustvo jer imaju prilike uživo pratiti rad stručnjaka iz zemlje i svijeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.