Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

07:44 / 15.02.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U Kaliforniji preminula Stella Baljević Letunić

U Kaliforniji preminula Stella Baljević Letunić

U Kaliforniji preminula Stella Baljević Letunić

Foto: HRT - Radio Dubrovnik/ Hrvatska matica iseljenika / -

Iz Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik obavijestili su kako je u Kaliforniji u svom domu preminula Stella Baljević Letunić. Njihovu vijest prenosimo u cijelosti.

Stella Baljević Letunić, dugogodišnja članica grupe “Zavazda Konavle“ preminula je u svome domu u Kaliforniji 6. veljače u 72. godini života, za vrijeme završetka 1050. Feste Svetoga Vlaha u Dubrovniku. Njen posljednji e-mail, koji je u životu poslala, bio je čestitka za Festu sv. Vlaha. Jako tužno, ali i simbolično.

Pred Božić 1970. je s mužem Matom iz Dubrovnika otputovala prema Južnoj Americi. Najprije su s obitelji, naravno, proveli božićne i novogodišnje blagdane u New Havenu, CT, SAD. Četiri su godine živjeli u Kolumbiji i još dvije i pol u Ekvadoru prije doseljenja Stellinu bratu Perici u Connecticut, gdje su proveli sljedećih 8 godina.

Stella je u Connecticutu nekoliko godina radila u turizmu i tako upoznala Karibe i na brzinu postala specijalist za American Airlines SABRE kompjuterski sistem za automatsku obradu rezervacija letova, hotela, rent-a-cara i drugog. Tu im se rodio sin Matthew i kći Mariana. To su nam svima bile možda najsretnije godine, jer smo bili blizu i svaki vikend. Bili su tu i česti ljetni putovi u Grad, a mali Matthew je u prvoj godini života cak tri puta letio preko Atlantika. Matin posao kasnije ih je odveo u Kaliforniju i Granite Bay, grad nedaleko Sacramenta, gdje su ostali. Iako 5000 km daleko, cesto su posjećivali obitelj, pogotovo za blagdane.

Stella i Mato bili su aktivni članovi Hrvatskog doma (Croatian-American Cultural Club) u Sacramentu. Mato je jedno vrijeme bio član Uprave Kluba i sudjelovao u planiranju i gradnji nove, velike i moderne zgrade Kluba s lijepim parkom okolo, a Stella je sudjelovala u raznim humanitarnim akcijama Kluba i bila članica Odbora za planiranje svakogodišnje feste Croatian Extravaganza, drugog vikenda u lipnju.

Stella i njen brat bili su i na nekoliko zanimljivih zajedničkih putovanja : Španjolska, Francuska, Njemačka i Austrija. Na putovanju u Čileu po prvi put su sreli i upoznali rođake s majčine strane. Otada su se s nekima vidjeli i ovdje u Gradu. Stella je u Kaliforniji dugo godina predavala španjolski jezik u Eureka Union School Districtu i Sierra Collegeu. Njen brat se nada da će je uskoro moći dovesti doma, da počiva među svojima u ljubljenome Gradu.

Počivala u miru Božjem!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.