Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Konavlima u tijeku radovi na igradnji reciklažnog dvorišta

29.09.2019.

11:00

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Konavle

Općina Konavle

Foto: - / -

Općina Konavle u fazi je implementacije Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije za provedbu projekta "Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u Konavlima", odobrenog prema Javnom pozivu na dostavu projektnih prijedloga "Građenje reciklažnih dvorišta".

Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, Operativni program „Konkurentnost i kohezija“.

Izvedenim radovima do sada je izgrađena vodosprema za potrebe protupožarnog djelovanja, zatim upojni bunar za oborinske vode kao i septička jama za fekalne vode. Također, izgrađeni su potporni zidovi, a u tijeku su završni radovi zasipavanja.

Istovremeno, započelo je nekoliko paralelnih aktivnosti izgradnje, kao što su radovi na trasiranju instalacija, nasipavanje te niveliranje novog ulaza, nasipavanje kompletne površine obuhvata na definiranu kotu prema projektu te priprema za izvedbu temelja za glavnu konstrukciju reciklažnog dvorišta.

Nakon završetka spomenutih radova pristupiti će se pripremi postavljanja glavne konstrukcije objekta te potom slijedi opremanje reciklažnog dvorišta.

Svrha projekta je povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao i smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalište. Najvažniji dio projekta je izgradnja i opremanje funkcionalnog reciklažnog dvorišta uz provedbu edukativnih aktivnosti.

Cilj projekta je osigurati odvojeno prikupljanje komunalnog otpada na području Općine Konavle, gradnjom i opremanjem reciklažnog dvorišta (Popovići Polje) u svrhu povećanja stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalište te rješavanja problema nepropisnih odlagališta.

Opći cilj je doprinos povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta u RH.

Rezultati provedenih aktivnosti bit će izgrađeno i opremljeno reciklažno dvorište pravovremeno stavljeno u funkciju te stanovništvo i djelatnici educirani i informirani o ulozi reciklažnog dvorišta i važnosti pravilnog odvajanja otpada u kućanstvima.

Ukupna vrijednost projekta je 5.797.122,50 kuna, iznos koji sufinancira EU 4,5 milijuna kuna, a razdoblje provedbe projekta od 8. siječnja 2019. do 21. travnja 2020. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.