Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Korčuli obilježen Svjetski dan pčela

24.05.2020.

11:03

Autor: Radio Dubrovnik/Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Povodom Svjetskog dana pčela u subotu je u Korčuli poznati medar Vlaho Komparak kroz manifestaciju Dan otvorenih vrata upoznao ljubitelje pčela, lokalno stanovništvo i par gostiju sa životom pčelinje zajednice.

Također im je omogućio degustaciju pčelinjih proizvoda uz eko ponudu meda,maslinovog ulja, začinskog i aromatičnog bilja i džemova.

Proteklih sedam dana je na svojoj facebook stranici Vlaho Komparak svakog dana uz nagradna pitanja najboljima dijelio po jednu nagradu, u kojoj su se sudionici po fotografijama mogli upoznati s velikim brojem medonosnih biljaka iz njegovog Mediteranskog vrta koji se nalazi podno glavice Sv. Antona u Korčuli.

Kroz dan otvorenih vrata OPG Komparak je uz prisutne sve ANTI-CORONA mjere u svojoj kušaonici svima edukativnim pristupom i kraćim predavanjima, uz besplatnu kušnju pokazao i košnice.

Mnogi su znatiželjno pratili postupak vađenja meda uz cjelokupni pčelini svijet. Zainteresirani su sudjelovali u vrcanju meda, prateći u apisariju ponašanje pčela i njihove matice u prirodnom okruženju kroz stakleni okvir.

Vlaho je dobitnik mnogih nagrada za izvrsnost meda i nagrađeni maslinar koji u svom obiteljskom gospodarstvu ima 250 košnica. Proizvodi med, propolis u suhom obliku, svijeće od pčelinjeg voska i sapune od meda, maslinovog ulja i pčelinjeg voska. Ima 10 milijuna pčela, 700 maslina i 30 ovaca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.