Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Majkovima Centar zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača

18.01.2022.

10:37

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Potpisan Sporazum o partnerstvu za uspostavu Centra zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača u Majkovima

Potpisan Sporazum o partnerstvu za uspostavu Centra zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača u Majkovima

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

U Palači Ranjina danas je potpisan Sporazum o partnerstvu za uspostavu Centra zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača, riječne (Mauremys rivulata) i barske kornjače (Emys orbicularis), u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sporazum su potpisali župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić.

Centar je zamišljen kao mjesto na kojem će se, na interaktivan način, prezentirati sve prirodne vrijednosti i pripadajuće bioraznolikosti, namijenjene edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja, ljubiteljima prirode, odnosno stručnoj i znanstvenoj javnosti.

Lokacija budućeg centra je u naselju Majkovi u Općini Dubrovačko primorje. Naime, Majkovi i Prljevići značajna su kao staništa strogo zaštićene vrste riječne kornjače, a ujedno i dio europske ekološke mreže Natura 2000. Riječna kornjača unutar Republike Hrvatske rasprostranjena je jedino u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sa stabilnim populacijama u Konavoskom polju, lokvama u Majkovima i Prljevićima, te ugroženom populacijom u Stonskom polju.

Budući da je u tijeku postupak proglašavanja posebnog herpetološkog rezervata, prvog u Republici Hrvatskoj takve kategorije, koji obuhvaća upravo područje lokvi u Majkovima i Prljevićima, Centar je logičan nastavak aktivnosti i dodana vrijednost Općini Dubrovačko primorje u smislu formiranja ishodišne točke zaštite prirode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.