Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Metkoviću okrugli stol „Žrtve i svjedoci u sudskom postupku“

23.05.2019.

20:29

Autor: Radio Dubrovnik

desa-dubrovnik.hr

desa-dubrovnik.hr

Foto: - / -

DEŠA – Dubrovnik organizira okrugli stol „Žrtve i svjedoci u sudskom postupku“ u petak 24. svibnja u 10 sati na Općinskom sudu u Metkoviću. Program pružanja podrške žrtvama i svjedocima dio je šireg sustava podrške žrtvama i svjedocima koji postoji, ne samo na razini RH, već i na razini čitave EU.

Aktivnosti DEŠE u sklopu ovog programa usmjerena su na ostvarivanja prava i poboljšanje društvenog položaja i statusa žrtava i svjedoka kroz pružanje podrške, kao i zagovaranje za unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira te za bolju primjenu postojećih zakona.

Cilj nam je približiti aktivnosti programa Mreže za podršku i suradnju žrtvama i svjedocima kaznenih djela donosiocima odluka i sudskim praktičarima,  pružateljima različitih vrsta socijalne pomoći građana, istaknuti važnost međusektorske suradnje te kompleksnosti problema i predrasude s kojima se žrtve i svjedoci kaznenih djela susreću prilikom prijave kažnjivih djela.

Kroz ovaj projekt DEŠIN tim putem telefona, mailom ili osobnim kontaktom pruža emocionalnu podršku, informacije o pravima svjedoka i žrtava, pravno i psihološko savjetovanje, pomoć u rješavanju  nejasnoća koje se odnose na sudski postupak te  informiranje o djelovanju drugih udruga i institucija koje mogu adekvatno odgovoriti na specifične potrebe pojedinih svjedoka ili žrtava kaznenih djela i prekršaja obiteljskog nasilja.

Na okruglom stolu će, između ostalog, biti predstavljen rad DEŠE u ovom području, dosadašnji razvoj sustav podrške žrtvama i svjedocima na nivou RH te uloga organizacija civilnog društva u njegovom razvoju. Stoga je okrugli stol prilika da razmijenimo znanja i iskustva te da aktivnim sudjelovanjem doprinesemo raspravi, kako bismo svi zajedno unaprijedili usluge podrške žrtvama i svjedocima na području DNŽ.

Okrugli stol  organiziraju DEŠA-Dubrovnik i Općinski sud u Metkoviću uz financijsku potporu Ministarstva pravosuđa, dio je programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“.

Nositeljica programa je Ženska soba, a provodi ga još 10 organizacija civilnog društva na području cijele Hrvatske odnosno u županijama u kojima ne postoje Odjeli za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima.

 

Program:

10:00–10:15 Prijava sudionika

10:15–10:30 Pozdravni govori, 

- Ante Šprlje, predsjednik Općinskog suda u Metkoviću
- Ana Cvjetković, izvršna direktorica udruge DEŠA

10:30–11:00 Žrtve i svjedoci u sustavu podrške, Anđela Buntić i Katarina Matuško
11:00–11:30 Sustav podrške žrtvama i svjedocima, Maida Pamuković, voditeljica Odjela za razvoj i koordinaciju sustava podrške žrtvama i svjedocima i međunarodnu suradnju, Ministarstvo pravosuđa
11:30–11:45 Pauza za kavu
11:45–13:00 Panel rasprava

Okrugli stol se održava kroz projekt „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ uz financijsku potporu Ministarstva pravosuđa RH.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.