Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Mljetskom kanalu potonula brodica, brodolomci spašeni

03.08.2019.

16:11

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda, koje su se dogodile tijekom jučerašnjeg nevremena na moru.

Dojava o nesrećama od obale Istre do Brača u MRCC Rijeka zaprimiljeno je u relativno kratom vremenu preko 140 poziva, od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći.

Najzahtjevnija te ujedno najpogibeljnija situacija dogodila se u Dubrovačkom akvatoriju, gdje je noćas, 3. kolovoza u 1.19 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra (ŽC112) u MRCC Rijeka zaprimljen poziv pogibelji sa brodice u Mljetskom arhipelagu, dužine 8 metara sa ukupno 4 osobe, čiji voditelj je prijavio havariju, odnosno, informirao da je brodica udarila u nešto neodređeno te da ubrzano prima more i tone.

Odmah po zaprimanju informacije o poziciji havarije i potonuća, o događaju su informirani službenici Lučke kapetanije Dubrovnik te je istovremeno prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem, putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnik-radio, odaslana obavijest o događaju, kao i poziv pogibelji 'Mayday Relay', na koji su se ubrzo odazvali voditelji nekoliko plovila i uključili u spasilačku akciju prema poziciji, kamo su iz LK Dubrovnik angažirali i motorni brod 'Nona Ana', s obzirom na njegovu blizinu.

U 2.44 iz LK Dubrovnik dojavljeno je u MRCC Rijeka da su brodolomci pronađeni, od kojih su dvoje ukrcani na m/b 'Nona Ana', dok je drugo dvoje brodolomaca iz mora spašeno od posade privatne brodice, čija posada se također odazvala pozivu i uključili u akciju spašavanja. Jedna spašena osoba u nesreći pretrpjela je težu tjelesnu ozljedu, u vidu loma ruke, stoga je iz LK Dubrovnik angažirana medicinska pomoć iz Sobre, čime je ova akcija uspješno okončana.

Službenici nadležnih kapetanija trenutno obavljaju preglede oštećenih plovila i prikupljaju potrebne podatke u okviru očevida o uzrocima većega broja pomorskih nezgoda, stoga za neke događaje nije moguće dati cjeloviti pregled stanja (dimenzije i snage pogonskih strojeva na plovilima, vlasništva/zastave plovila, državljanstva, broj posade/putnika).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.