Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Mokošici krenula izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje do Zatona

07.05.2020.

15:21

Autor: Radio Dubrovnik

Vodovod

Vodovod

Foto: - / -

Započeli su radovi Vodovoda Dubrovnik na gradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Malom Zatonu. Gradilište su obišli i predsjednik Uprave Vodovoda, Lukša Matušić, član Uprave Vicko Begović te gradonačelnik Mato Franković.

Ovom, 44 milijuna kuna vrijednom, investicijom izgradit će se sustavi vodoopskrbe u Štikovici, zatim na potezu od crpne stanice Palata 2 do crpne stanice Štikovica i vodospreme Vrbica, u Malom Zatonu te staroj Mokošici, gdje su i započeli radovi. Gradonačelnik Franković je izrazio zadovoljstvo što su radovi krenuli upravo iz Mokošice.

„Vidimo koji su nedostaci ovog područja koje je dio Grada Dubrovnika, a kojem uistinu puno toga nedostaje“ – rekao je gradonačelnik Frankoviće te dodao kako je ovo jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za staru Mokošicu.

„Sigurno je da će se ovi radovi refinancirati iz fondova EU, s obzirom da su Grad Dubrovnik i Vodovod Dubrovnik završili postupak prijave na Aglomeraciju i sada očekujemo konačno zeleno svjetlo od Europske komisije, Hrvatskih voda i Vlade RH, odnosno resornog Ministarstva zaštite okoliša, da uđemo u sustav Aglomeracije“ – rekao je gradonačelnik te pojasnio kako se projekt trenutno financira kreditnim sredstvima, ali se očekuje refinanciranje kroz Europska sredstva.

Više detalja o financiranju te tijeku projekta iznio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik.

„Od ovih 44 milijuna, nekih 75% je Vodovod prijavio na Aglomeraciju Dubrovnik i planiramo iste povući, odnosno nekih 11 milijuna koji se odnose na područje Štikovice i Malog Zatona ne možemo prijaviti na Aglomeraciju jer gravitiraju području Orašca i njih će Vodovod platiti vlastitim sredstvima“ – rekao je Lukša Matušić te dodao kako će se na području stare Mokošice izgraditi oko 3,5 kilometra novih cjevovoda odvodnje i 2,5 kilometra cjevovoda vodoopskrbe.

„Radi se o izuzetno zahtjevnom i opsežnom projektu, posebice zbog lošeg stanja pristupnih puteva i prometnice. Naravno, morat ćemo naći zajednički jezik sa stanovništvom na ovom području kako bi što manje ometali život građana“ – rekao je Matušić te obećao kako će se Vodovod truditi da bude što manje problema, a ujedno i raditi pritisak na izvođača kako bi radovi bili što prije završeni.

Rok za dovršetak svih radova je 30 mjeseci, a u sklopu ove investicije ukupno će biti izgrađeno više od 6 kilometara cjevovoda vodoopskrbe, uz preko 100 kućnih priključaka. Što se tiče mreže odvodnje bit će izgrađeni sustavi odvodnje u staroj Mokošici, Štikovici i Malom Zatonu u ukupnoj dužini od preko 7 kilometara uz gradnju preko 150 kućnih priključaka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.