Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Opuzenu održana radionica EU projekta GECO2

23.12.2021.

12:49

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U Opuzenu održana radionica EU projekta GECO2

U Opuzenu održana radionica EU projekta GECO2

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

U sklopu projekta GECO2 kojeg provodi Dubrovačko-neretvanska županija u Opuzenu je održana radionica za predstavnike institucija s područja županije.

Sudionike je pozdravila i uvodno se obratila Antonija Odak predstavnica Regionalne agencije DUNEA, koja kroz projekt „Znanjem do EU fondova“ Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža stručnu pomoć u provedbi ovog projekta za dolinu Neretve.

Doc. dr. sc. Boris Lazarević s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održao je izlaganje o ulozi poljoprivrednika u projektu GECO2, globalnom ciklusu ugljika, utjecaju CO2 na klimatske promjene i važnosti ublažavanja klimatskih promjena primjenom odgovarajućih poljoprivrednih praksi.

Tomo Hunjak iz Zadruge Granum Salis te Roman Danko iz tvrtke CO2cut d.o.o. predstavili su svrhu projekta GECO2, kao i dobrobiti uspostave i ulaska potencijalnih sudionika u dobrovoljno tržište ugljika. U ovoj interaktivnoj radionici prisutni su bili upoznati s ugljičnim otiskom, globalnim i lokalnim tržištem ugljika kao regionalnim odgovorom na klimatske promjene.

Organizacija i održavanje ove radionica je bitno jer prilagodba klimatskim promjenama traži pažnju i uključenje svih dionika, gospodarstva i donositelja odluka na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj vlasti.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao pilot područje ovog projekta odabrana je dolina Neretve. Na parcelama dvadeset i četiri poljoprivrednika odrađuju se kontinuirana istraživanja sekvestracije CO2, koji će se daljnjim preračunavanjem u jedinice ugljičnih kredita, ekvivalentom 1 tona – 1 kredit, nuditi na tržištu ugljika.

Projekt GECO2 se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.382,00 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.