Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Opuzenu se priprema stožerno zapovjedna vježba STREAM 2021.

19.10.2021.

09:10

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U Opuzenu je održan pripremni organizacijski sastanak za predstojeću stožerno zapovjednu vježbu operativnih snaga sustava civilne zaštite koja će se u sklopu provedbenih aktivnosti EU projekta STREAM održati u Centru za nadzor i prevenciju posljedica poplava u Opuzenu 29. listopada.

Sastanak je, osim predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, okupio načelnike stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave s područja doline Neretve koji će sudjelovati u vježbi i koje su najugroženije rizikom od poplave te Ravnateljstva civilne zaštite – Službe civilne zaštite Dubrovnik.

Voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Neretva-Korčula” Hrvatskih voda Joško Erceg tom je prilikom govorio o aktivnostima koje, sukladno Državnom planu obrane od poplava provode Hrvatske vode, ali i obvezama koje, prvenstveno, u prevenciji posljedica poplave imaju jedinice lokalne samouprave.

Voditelj projekta STREAM za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović kazao je, uz ostalo, da se u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, provode aktivnosti čijom će se realizacijom dobiti važni podaci koji će, u konačnici, pridonijeti poboljšanju sustava ranog upozorenja te smanjenju posljedica od poplava kojima je posebno izloženo neretvansko područje. Sudionicima sastanka prikazan je promotivni video o EU projektu STREAM te su na taj način predstavljene i aktivnosti koje provode ostali talijanski i hrvatski partneri.

Vrijednost projektnih aktivnosti na našem području je 5,8 milijuna kuna, od čega se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, sufinancira 85 posto tog iznosa. Ostatak od 15 posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija vlastitim sredstvima, a sve aktivnosti se provode uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.