Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Orebiću dvostruka vjerska svečanost

24.05.2021.

15:03

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U Orebiću i naseljima u Podgorju u njegovom zaleđu danas je dvostruka vjerska svečanost. Slave se dvije svetkovine, i to Marije Pomoćnice kršćana, zaštitnice orebićke župe kojoj je posvećena župna crkva.

I u duhu više od 5 stoljeća duge tradicije prvog dana nakon pomičnog blagdana Duhova i svetkovina Marije Majke Crkve u Orebiću i u naseljima uz franjevački samostan i crkvu Velike Gospe u Podgorju omiljena Gospa od Anđela, putokazateljica i zaštitnica pomoraca i putnika, koju posebno štuju orebićki pomorci.

I ove godine, drugu zaredom iz poznatih razloga u nešto skromnijem izdanju ali ništa manje svečanijem ozračju, vjerskim svečanostima obilježava se i 137. godišnjica posvete župne crkve u Orebiću koju je upravo na blagdan Pomoćnice kršćana 1884. godine obavio tadašnji dubrovački biskup Mato Vodopić.

Od tada Orebićani časte Pomoćnicu kršćana kao svoju zaštitnicu, a njezin blagdan obilježava se i kao Dan mjesnog odbora Orebića.

U duhu tradicije u nedjelju na blagdan Duhova vjernici Podgorja, što je također drevni običaj, okitili su pročelje crkve i južni zid samostana vijencima od zelenila i cvijeća, a postavljena je i velika zastavna gala.

Zbog epidemioloških razloga u Orebiću neće biti održavana tradicionalna procesija ulicama mjesta, nego samo kraći ophod oko crkve, dok će u Podgorju biti održana procesija oko crkve, groblja i samostana u kojoj se na cvijećem okićenoj nosiljci nosi čudotvorna ikona Gospe od Anđela.

Po drevnom običaju predvoditelji misnog slavlja i u Orebiću i u Podgorju blagoslovit će vjernike, more, pomorce i brodove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.