Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Orebiću radionica za izradu plana upravljanja eko mreže "Natura 2000"

26.11.2021.

09:10

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije i Ekološke udruge „Sunce“ iz Splita u Orebiću je održana radionica za izradu plana upravljanja za zaštićena područja i područja ekološke mreže „Natura 2000.“ na Pelješcu.

Tim planom obuhvatila bi se četiri zaštićena područja i devet područja ekološke mreže na površini oko 16 tisuća hektara, što je skoro 41 posto ukupne površine poluotoka.

Na radionici su uz pomoć sudionika na tom projektu definirane aktivnosti u predstojećoj izradi i provedbi plana upravljanja od 2023. do 2033. godine.

Izrada tog plana za područje Pelješca provodi se u sklopu europskog projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom „Natura 2000.“ kojem je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a javna ustanova jedna od suradnica na tom projektu.

Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih investicijskih fondova kroz operativni program Konkurentnost i kohezija, a cilj mu je razviti učinkoviti okvir za upravljanje ekološkom mrežom, jačanje sudionika za njeno upravljanje kroz edukaciju i isticanje važnosti zaštite i očuvanja morskih i kopnenih staništa biljnog i životinjskog svijeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.