Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Orebiću se sastala koordinacija županijskih operativnih centara

04.05.2022.

09:57

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U Orebiću se sastala koordinacija županijskih operativnih centara

U Orebiću se sastala koordinacija županijskih operativnih centara

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

Dubrovačko-neretvanska županija bila je domaćin četvrte koordinacije županijskih operativnih centara za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora svih obalnih županija koja se održala u Orebiću.

Koordinacija je organizirana u suradnji s Jadranskim edukativno-istraživačkim centrom za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora–ATRAC iz Rijeke. Na sastanku su, uz predstavnike županijskih operativnih centara, sudjelovali i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te članovi Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru (MRCC).

Nakon uvodnih pozdravnih obraćanja, predstavnici županijskih operativnih centara predstavili su izvještaje o aktivnostima i događanjima protekle 2021. godine. Onečišćenja mora značajnijih razmjera, zbog kojih bi ŽOC-eve bilo potrebno aktivirati nije bilo, tek nekoliko manjih onečišćenja mora koja su uspješno sanirana.

Predstavljeni su i EU projekti kojima se nabavlja dodatna oprema i stječu potrebna znanja za reagiranja kod iznenadnih onečišćenja mora. Sudionicima koordinacije djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije predstavili su zaštićena morska područja Dubrovačko-neretvanske županije te upoznali sudionike s potencijalnim ugrozama koje im prijete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.