Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U pelješkim uljarama prerađeno 500 tona maslinova ploda

17.01.2021.

09:19

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Pelješki maslinari i uljari u većini mogu biti zadovoljni lanjskim urodom i kvalitetom dobivenog ulja. Urod maslina bio je bolji od onoga u 2019. godini, a u pelješkim uljarama prerađeno je 500 tona maslinova ploda.

Riječ je o četiri pelješke uljare u Orebiću, Putnikoviću, tvrtke „Vila mora“ u Zakotorcu na Pelješkoj župi i Poljoprivredne zadruge „Stoviš“ u Stonu

Kvaliteta dobivenog ulja u većini je bila djevičanske i ekstra djevičanske kakvoće, a postotak iskoristivosti kretao se od 12 do 20 posto.

Posebno dobar urod bio je na istočnom i sjevernom dijelu poluotoka, a znatno slabije od prosjeka na jugozapadnom dijelu zbog suše i jačeg napada maslinove mušice.

U polju s južne strane Stona na imanju Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Marka Ficovića iz Stona i s njim u dogovoru, Ministarstvo poljoprivrede postavilo je agrometeorološku stanicu na kojoj će se mjeriti količina oborina, temperatura tla i zraka i drugi podaci od koristi tamošnjim poljoprivrednicima.

Uređaj je postavila tvrtka „Inova Meteor“ iz Velike Gorice koja će ga za račun Ministarstva i održavati.

To je nakon Potomja druga agrometeorološka stanica na Pelješcu i osma koju je Ministarstvo poljoprivrede u sklopu svoje Savjetodavne službe dosad postavilo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Osim na Pelješcu tri takva uređaja od ranije su postavljena u dolini Neretve, u Konavlima, na Korčuli i u Babinom polju na Mljetu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.