Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Pločama veće uskrsnice umirovljenicima i nezaposlenima, veće i minimalne naknade

30.03.2023.

20:24

Autor: Radio Dubrovnik

Središnji park u Pločama

Središnji park u Pločama

Foto: Grad Ploče / -

Grad Ploče objavio je javni poziv za dodjelu uskrsnica umirovljenicima, nezaposlenima i korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu, s prebivalištem na području Grada Ploča za 2023. godinu.

Detalji javnog poziva i obrasci za prijavu mogu se pronaći na službenoj stranici Grada Ploča i u Portirnici Grada Ploča, te se s potrebnom dokumentacijom mogu dostaviti osobno ili poštom na adresu: Grad Ploče, Trg kralja Tomislava 23, 20340 Ploče, s naznakom „Uskrsnica za 2023. - NE OTVARATI“, ili putem elektroničke pošte na adresu info@ploce.hr uz naznaku u mailu „Uskrsnica za 2023.“, najkasnije do 4. travnja.

Grad Ploče ove je godine značajno povećao davanja za umirovljenike koja su prošle godine iznosila oko 40 eura za sve umirovljenike s mirovinama do 2000 kuna (265 eura), a također je podignut i cenzus na 340 eura (2550 kuna) čime je obuhvaćen veći broj umirovljenika. Davanja su i 10 do 20 posto veća i u odnosu na božićnice isplaćene krajem 2022.

Umirovljenicima s mirovinom:

- do 70 eura isplatit će se 170 eura

- od 70,01 do 140 eura isplatit će se 110 eura

- od 140,01 do 200,00 eura isplatit će se 70 eura

- od 200,01 do 340,00 eura isplatit će se 50 eura

- od 270,01 do 340 eura isplatit će se 40 eura

Grad Ploče povisio je iznose uskrsnice i korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Ploče, i to na 50,00 eura za samca i 100,00 eura po kućanstvu (prošle godine iznosi su bili oko 40 i oko 80 eura).

Pravo na uskrsnicu imaju i svi nezaposleni koji nisu primatelji novčane naknade ili ta naknada ne iznosi više od 340 eura, a koji imaju prebivalište na području Grada Ploča u neprekidnom trajanju od najmanje 6 mjeseci zaključno s danom isteka roka za podnošenje prijave, te su prijavljeni u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, i to u iznosu od 40 eura.

Novost je ta da po prvi put pravo na uskrsnicu, također u iznosu od 40 eura, ostvaruju i građani koji zadovoljavaju sljedeća četiri kriterija:

1. Imaju prebivalište na području Grada Ploča u neprekidnom trajanju od najmanje 6 mjeseci zaključno s danom isteka roka za podnošenje prijave,

2. S danom objave javnog poziva su navršili 65 godina života,

3. Nisu korisnici tuzemne ili inozemne mirovine,

4. S danom isteka roka za podnošenje prijave nisu u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje osigurani na osnovi radne aktivnosti.

„Cilj je bio obuhvatiti što veći broj najugroženijih članova naše zajednice te im pomoći koliko je moguće i drago mi je da smo ostvarili preduvjete za to. Inflacija i rast cijena njih najviše pogađaju i toga smo svjesni. Socijalne politike jedan su od naših prioriteta i ako ćemo ovim izdvajanjem barem malo poboljšati budžete naših umirovljenika i nezaposlenih, dobro smo napravili. Vjerujem da je ovo nivo ispod kojeg nećemo ići, a radit ćemo na tome da stvorimo okvire da se ovi iznosi povećaju“, istaknuo je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Svima koji ispune uvjete iz ovog Javnog poziva, isplata uskrsnice izvršit će se na dostavljeni bankovni račun, a onima koji nemaju otvoren bankovni račun putem poštanske uplatnice, a prema redoslijedu primitka i obrade uredne prijave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.