Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U podne besplatno predavanje o robotima koji će čistiti naše podmorje

05.03.2021.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

“Kako roboti mogu očistiti naš nered?” tema je online predavanja koju organizira Fraunhofer centar za pomorsku logistiku i usluge iz Njemačke, a predstavit će projekt SeaClear, koji se dijelom provodi i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Besplatno predavanje na engleskom jeziku bit će održano danas u 12 sati, a za sudjelovanje se potrebno registrirati.

Projekt SeaClear, punog naziva „Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot“, za cilj ima razvijanje autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna i financiran je u sto postotnom iznosu iz programa HORIZON 2020. Kroz projekt je osigurano više od šest milijuna kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije, a Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski partneri.

Za pilot područje odabrana su podmorje oko otoka Lokruma te područje Malostonskog zaljeva, koji predstavlja područje iz sektora marikulture, dok je treća lokacija luka Hamburg. Uz Regionalnu agenciju DUNEA, u partnerstvu sudjeluje i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku koji ima sve kompetencije za ovu zahtjevnu ulogu u razvijanju inovativnih rješenja problema otpada u moru.

U partnerstvu sudjeluju i neke od najpoznatijih svjetskih organizacija koje će isporučiti provjereni hardver te četiri akademske institucije s komplementarnom stručnošću podvodne i zračne robotike, senzora, preslikavanja i kontrole. Projekt je ukupno vrijedan 37.099.342,50 kuna, a provodit će se do prosinca 2023. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.