Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Podobuću velika festa zbog konačno izgrađene ceste

27.06.2019.

15:22

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

U Podobuću, malom vinogradarskom i turističkom mjestu u orebićkoj općini održana je festa na koju se čekalo skoro 15 godina. Povod je bio svršetak radova na posljednjoj dionici ceste kojom je konačno zatvoren prometni ujedno i sigurnosni prsten s južne strane Pelješca.

Ta prava prometna odiseja trajala je od trenutka kada je probijena cesta od tunela Dingač preko naselja Potočine do ulaza u Podobuće s istočne strane i tu stala. Trebalo je probiti još oko 100 metara iznad mjesta kako bi se spojila s ranije izgrađenom cestom koja spaja Podobuće i Borje s Postupom i općinskim središtem u Orebiću.

Međutim, vlasnik zemljišta to nije dopustio i tako je to trajalo sve do proljeća ove godine kada su obitelji Ivana Strinića iz Potomja, Anta Trojanovića i Anta Vekarića iz Podobuća u dogovoru s općinom Orebić odlučili okončati tu, za mnoge Pelješčane neshvatljivu pat poziciju.

Ustupili su dio svojih vinograda na kojima je probijen, betoniran i podzidima zaštićen spojni put dužine oko stotinu i širine od 3 do 4 metra.

Zato je to i bila prava pučka festa koju je uveličala hrvatska glazba Potomje, vrpcu prerezao sin Ivana Strinića, Mirko a kraj ove prometne sage blagoslovio župnik župe Uznesenja Marijina u Kuni don Marinko Šljivić.

Vlasnicima ustupljenog zemljišta i najzaslužnijima za konačni svršetak tog spojnog puta zahvalili su predsjednik mjesnog odbora Podobuća i Borja, Anto Vekarić i načelnik općine Orebić Tomislav Ančić koji je uložio i najviše truda da se ta prometna priča konačno okonča.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.