Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U protekle dvije godine sterilizirano preko tisuću uličnih mačaka

05.10.2020.

16:03

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Grad Dubrovnik od rujna 2018. godine, u suradnji s volonterima koji brinu o napuštenim životinjama, uspješno provodi akciju sterilizacije uličnih mačaka. Po podacima iz veterinarskih ambulanti, kroz protekle dvije godine na ovaj je način sterilizirano 1018 mačaka, od toga 715 ženki i 303 mužjaka.

Sanitat Dubrovnik ove je godine predvidio 80 tisuća kuna za sterilizaciju i taj je iznos ravnomjerno raspoređen na tri veterinarske ambulante s područja grada, koje sudjeluju u ovoj akciji.

"Na dobrom smo putu da se populacija uličnih maca svede na minimum, rezultate itekako vidimo i svaka maca s odrezanim uhom na ulici je naš zajednički uspjeh", kaže inicijatorica akcije Ljubica Kežić.

Kastracija i sterilizacija mačaka provodi se prvenstveno radi kontrole i regulacije mačje populacije, posebno kada su u pitanju mačke koje nisu zbrinute i borave vani te iz javno-zdravstvenih razloga. Sve sterilizirane mačke označene su malim rezom na vrhu uha i kao takve ih se može lako prepoznati.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako će se ova akcija nastaviti i ubuduće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.