Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Stonu i Vignju proslava svetog Mihovila

29.09.2020.

13:52

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Blagdan svetoga Mihovila danas se slavi u svim župama pelješkog i stonskog dekanata, svečanije u Vignju kao zaštitnik viganjske župe u kojoj su još Kućište, Lovište i Nakovana. U Vignju mu je posvećena župna crkva preoblikovana u baroku 1749. godine.

Osim u Vignju, svetoga Mihovila od davnina časte i u Stonu, gdje mu je na vrhu brijega Gradac u 11. stoljeću podignuta predromanička crkvica u kojoj su sačuvane najstarije freske u Hrvatskoj.

Ta povijesna crkva obnovljena je nakon dugogodišnjeg razdoblja prošle godine i u njoj će se u 17 sati slaviti misa. Novac za restauraciju i kompletnu obnovu tog sakralnog objekta i vrijednog spomenika hrvatske crkvene i kulturne baštine osigurali su Ministarstvo kulture, Društvo  prijatelja dubrovačke starine, Općina Ston i župni ured u Stonu.

U čast svetoga Mihovila podignute su crkve u Dubravi i Dančanju, a osim u Vignju sveti Mihovil dugo je godina bio i parac u Trpnju, gdje se sve do pred 2. svjetski rat na Mihov dan održavao veliki sajam.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.