Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U studenom u Dubrovniku izložba "Hranitelji Grada"

22.09.2019.

11:03

Autor: Radio Dubrovnik

Slow Food Europe

Slow Food Europe

Foto: - / -

Sastanak dionika projekta "Slow Food Srednja Europa: kultura, baština, identitet i hrana" koji se bavi valoriziranjem nematerijalne gastro-kulturne baštine dubrovačkog kraja, održan je u prostorijama Dubrovačke razvojne agencije DURA.

Projekt "Slow Food Srednja Europa" ulazi u svoju završnu, treću godinu realizacije koja u Dubrovniku predviđa organiziranje pilot akcije, multimedijalne izložbe pod nazivom "Hranitelji Grada".

Ovom posebno koncipiranom izložbom DURA i Udruga Kinookus, u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Dubrovnik, žele skrenuti pažnju gradske uprave i građanstva na ljude koji, uz velike poteškoće, i dalje baštine tradicijske načine proizvodnje i pripreme hrane, kao i na veliki potencijal održivog vrednovanja iznimno bogate, ali i dalje prilično skrivene gastro-kulturne baštine Dubrovnika i okolice.

Priprema izložbe koja će se održati u studenom ove godine, bila je prilika za sastanak s dionicima projekta, važnim akterima lokalnog prehrambenog sustava – poljoprivrednicima, obrtnicima, poduzetnicima, stručnjacima, predstavnicima gradske i županijske uprave te civilnih udruga – kako bi im bio predstavljen dosadašnji razvoj projekta i njegova postignuća.

Prisutne je u ime Dubrovačke razvojne agencije prigodnim govorom pozdravila Kristina Vujanović, suradnica na projektu, nakon čega je Ivo Kara-Pešić, iz Udruge Kinookus, dionike podsjetio na povijest nastanka projekta i faze kroz koje je do sada prošao: od teorijsko-znanstvenog i terenskog istraživanja, preko treninga i osmišljavanja pilot akcija do transnacionalnog modela za valoriziranje nematerijalne gastro-kulturne baštine i vodiča za putnike koji Dubrovnik žele posjetiti poštujuće Slow Food principe.

Kara-Pešić je kao pozitivan primjer valoriziranja nematerijalne kulturne baštine Dubrovnika, i to u obliku jestivog suvenira, naveo projekt dubrovačke poduzetnice i ugostiteljice Nikoline Farčić, pod nazivom Dubrovački lakat čokolade Orlando. Farčić je prisutnima objasnila kako je došla na ideju da staru dubrovačku mjeru, Orlandov lakat, pretvori u originalni suvenir koji spaja lokalnu povijest i simbol dubrovačke suverenosti s gastronomijom, i to upravo na 600. obljetnicu podizanja Orlandovog stupa u Dubrovniku. Kao motiv navela je otpor kineskim suvenirima koji su preplavili staru gradsku jezgru kao i želju da kupce pakiranje, koje na sebi ima obilježenu duljinu Orlandovog desnog lakta od 51,20 cm, neprestano podsjeća na jedinstvenost mjesta koje su posjetili.

Nakon prezentacije među dionicima se otvorila živa rasprava o tome kako na Stradunu, najznamenitijoj ulici i vitrini Dubrovnika i Hrvatske, osigurati prostor za tradicijske proizvode i originalne suvenire te je li i u kojoj mjeri moguće sve aktere povezati u funkcionalan i ekonomski održiv sustav. Mlada dubrovačka slastičarka Lucija Tomašić zamolila je projektni tim da sljedeći put više vremena posveti razmjeni ideja te skrenula pažnju da na ovakvim sastancima osvježenje i tratamenat moraju pratiti filozofiju projekta.

Projekt SLOW FOOD – CE stvorio je prenosivi model vrednovanja tradicijske hrane, pasmina i sjemena, tradicijskih tehnika prerade, folklora, kulturnog krajolika, prirodnih resursa koji hrane i povezuju gradsko stanovništvo i ruralne zajednice, osnažujući novi savez pet gradova vrijedne spomeničke baštine: Venecije, Dubrovnika, Brna, Kecskeméta i Krakowa. Cilj je projekta unaprijediti sposobnosti lokalnih aktera u vrednovanju nematerijalnog nasljeđa hrane i to u perspektivi koja kombinira ekonomsku, ekološku i društvenu održivost. Pet uključenih gradova smatraju se savršenim laboratorijem za razvoj koncepta “nove gastronomije” Slow Food–a, multidisciplinarnog pristupa hrani koji prepoznaje snažne veze između nepca, planeta i ljudi.

* Partnerstvo Slow Food-CE čini 10 partnera iz 5 gradova Srednje Europe koji rade na stvaranju zajedničke metodologije za identificiranje i valoriziranje kulturnih resursa povezanih s naslijeđem hrane.

Italija (Slow Food, Grad Venecija, Sveučilište gastronomskih znanosti u Pollenzu)

Hrvatska (Dubrovačka razvojna agencija – DURA, Udruga Kinookus)

Republika Češka (Turistički odjel Južne Moravija, Slow FoodBrno)

Mađarska (Općina Kecskemét, Udruga za tradicijske obrte i turizam Kiskunság)

Poljska (Grad Krakow)

Pridruženi partneri – 7 pridruženih partnera podupire projekt uključivanjem dionika i divulgacijom njegovih rezultata: Turistička zajednica Općine Ston (HR), Grad Dubrovnik (HR), Grad Brno (CZ), Turistička organizacija Malopolska (PL), Akademija tjelesne naobrazbe i turizma u Krakowu (PL), Europski institut za povijest i kulturu hrane (FR) i Europa Nostra (NL).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.