Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U tijeku akcija nadzora putničkih i izletničkih brodova

19.08.2021.

08:27

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Danas do 18 sati provodi se akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru na području nadležnosti svih lučkih kapetanija na moru, pri čemu će se koristiti raspoloživa plovila i djelatnici lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija.

Kako ističu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, akcija će posebnu pažnju posvetiti nadzoru nad putničkim brodovima na jednodnevnim izletima, putničkim brodovima na višednevnim putovanjima i brodicama za prijevoz putnika.

Pri tome će se primarno kontrolirati izletnički brodovi, brodovi hrvatske državne pripadnosti na višednevnim kružnim putovanjima, brodice koje obavljaju prijevoz putnika, posebno brzih brodica koje obavljaju prijevoz iz nautičkih sjedišta do otoka.

Kontrola će obuhvatiti sposobnost brodova/brodica za plovidbu, uključujući broj i sastav ukrcanih članova posade i njihovu osposobljenost, te broj ukrcanih putnika u odnosu na maksimalni dozvoljeni broj putnika za koji je brod/brodica registriran.

Također, provjeravat će se plovidba brodova/brodica, kao i drugih plovnih objekata sukladno Pravilniku o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom, posebno u područjima intenzivne plovidbe.

Nadzor će obuhvatiti i kontrolu svih vidova nedozvoljenog glisiranja uz obalu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.