U većini podruma i vinarija peljeških vinara, u tijeku su posljednje pripreme za ovogodišnju berbu grožđa ponajviše sorte plavac mali kojom je zasađeno više od 80 posto svih vinograda na poluotoku Pelješcu.
06.09.2019.
18:39
Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić
U većini podruma i vinarija peljeških vinara, u tijeku su posljednje pripreme za ovogodišnju berbu grožđa ponajviše sorte plavac mali kojom je zasađeno više od 80 posto svih vinograda na poluotoku Pelješcu.
Za razliku od prošle godine kada je berba počela znatno ranije, ove godine zbog kišovitog proljeća kasni 10 do 15 dana i vraća se u vrijeme uobičajeno za tu poljoprivrednu djelatnost.
U tijeku je berba ranih sorti bijeloga grožđa a s branjem ranih sorti crnoga grožđa vranca i dalmatinke danas su počeli u janjinskom vinogorju, dok sutra s branjem tih sorti crnoga grožđa počinju na području poljoprivredne zadruge Putniković.
Prema riječima stručnjaka, grožđe je općenito zdravo i dobre kakvoće, a ovogodišnji urod u granicama prosjeka.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora