Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Trstenom odana počast poginulim braniteljima iz Imotske krajine

02.07.2019.

18:21

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik/ Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Dubrovnik/ Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Grada Imotskog i susjednih mu općina te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja u Trstenom u sjećanje na 36 poginulih branitelja s područja Imotske krajine.

Na tradicionalnoj komemoraciji, okupljenim hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih branitelja obratio se gradonačelnik Mato Franković, koji je poručio kako se žrtva Imoćana nikad neće zaboraviti.

"Nikad se nećemo moći dovoljno zahvaliti našim Imotskim sokolovima na žrtvi koju su ovdje dali, na hrvatski oltar i hrvatsku zemlju, dajući najvrijednije od sebe, svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnom i neovisnom, hrvatskom Dubrovniku", rekao je gradonačelnik Franković.

U obrani Hrvatske na Južnom bojištu sudjelovalo je preko 5000 Imoćana. Poginulo je njih 36, a stotinjak je ranjeno. Riječ je o pripadnicima 115. Imotske brigade Hrvatske vojske i 3. Imotske bojne 4. brigade. Njihova imena uklesana su na spomeniku u Trstenom.

Komemoraciju je organizirao Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku uz suorganizaciju Grada Dubrovnika, Župnog ureda Trsteno i Udruge poginulih hrvatskih branitelja, Podružnica Dubrovnik. Sveta misa zadušnica služena je u mjesnoj crkvi sv. Vida.

Današnjom komemoracijom obilježena je i 27. obljetnica deblokade Golubovog kamena, ali i 22. obljetnica od podizanja spomen-obilježja u Trstenom, gdje se svake godine okupe članovi obitelji i suborci stradalih branitelja.

Inače, komemoracija u spomen na poginule branitelje s područja Imotske krajine održava se svake godine na dan 2. srpnja, dan koji su kao simbolički odabrali preživjeli sudionici Domovinskog rata, a na koji se prisjećamo 36 branitelja, pripadnika 115. Imotske brigade i 3. Imotske bojne IV brigade, koji su svoje živote izgubili na dubrovačkom bojištu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.