Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Trstenom položeni vijenci za poginule Imoćane

02.07.2022.

13:58

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U Trstenom položeni vijenci za poginule Imoćane

U Trstenom položeni vijenci za poginule Imoćane

Foto: Grad Dubrovnik / -

U Trstenom kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima iz Imotskog, položeni su vijenci i zapaljene svijeće povodom obilježavanja 25. obljetnice podizanja spomen obilježja i 30. obljetnice deblokade Golubova kamena.

Uz predstavnike Grada Dubrovnika, nedužno stradalim braniteljima s područja Imotske krajine koji su zdušno i hrabro stali u obranu juga Hrvatske u najtežim vremenima rata poklonili su se i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Gradonačelnik Franković u ovoj je prilici iskazao duboku zahvalu i poštovanje prema svim imotskim sokolovima za obol koji su ostavili i koji je osigurao slobodu i mir dubrovačkog i hrvatskog puka.

“Tridesetšest ljudskih života Imoćana je dano da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim, da bismo mogli ovdje vioriti hrvatsku zastavu, da bismo mogli ponosno razmišljati drugačije i biti dionici različitih političkih stranaka, da mi danas uživamo u miru i hrvatskoj slobodi. Nažalost, i danas postoje pojedinci koji iz nekog razloga vraćaju relikvije povijesti i na taj način žele obezvrijediti ono najveće u hrvatskoj povijesti, a to je Domovinski rat. Upravo s ovog mjesta želim poručiti da sve hrvatske brigade koje su se borile da mi živimo danas slobodno su naš ponos, sve naše postrojbe su naš ponos i nitko nam taj ponos ne smije uništiti. Ti ljudi su časno ginuli za hrvatsko tlo i za našu slobodu“, naglasio je gradonačelnik Franković u svom obraćanju te je izrazio nadu da će Dubrovnik i Imotski uskoro potpisati i povelju prijateljstva kao trajni pečat na sve ono što su Imoćani dali jugu Hrvatske.

Podsjetimo, u obrani šireg dubrovačkog područja tijekom Domovinskog rata sudjelovalo je preko pet tisuća Imoćana, od kojih je 36 poginulih branitelja, a njih stotinjak tijekom vojnih operacija lakše je i teže ranjeno.

Sveta misa zadušnica za sve žrtve služena je u mjesnoj crkvi sv. Vida.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.