Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U utorak se otvara obnovljena peskarija u Gradu

22.07.2019.

19:26

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Obnovljenu ribarnicu na Peskariji u povijesnoj jezgri grada otvorit će u utorak 23. srpnja 2019. godine u 11 sati dubrovački gradonačelnik Mato Franković i direktor gradske tvrtke Sanitata Tomislav Tabak.

Iz Grada Dubrovnika podsjećaju kako je obnova ribarnice započela u prosincu 2018. godine, a svi radovi obavljeni su uz suglasnost i prema naputcima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Iako se to ne navodi u obavijesti Grada, za očekivati je da obnovljena ribarnica konačno ispunja sve zahtjeve koji se odnose na infrastrukturu objekta u djelatnosti ribarnice po propisima Europske unije o higijeni hrane.

Peskarija, koja je odavnina Dubrovčane opskrbljivala ribom i drugim plodovima mora, upala je u probleme nakon potresa 1979. godine, kad je postala svojevrsno skladište građevinskog materijala. Taj je problem naizgled riješen 1990. godine, kad je popravljen krov i postavljena kovana željezna ograda. Međutim, uslijedio je Domovinski rat u kojem je peskarija ponovno 'izvukla deblji kraj'.

Nakon obnove 1995. godine opet joj je vraćena izvorna svrha, međutim Dubrovčani su izgubili naviku kupovine na tom mjestu. Ribari su se onda preselili na Zelenu placu, potom prodavali i s karića, a nakon toga izravno prodavali restoranima. Kad je Grad Dubrovnik pola peskarije dao u najam ugostiteljskom pbjektu, ribari su se preselili na ribarnicu u Gružu. Zatvorena je 2015. godine jer više nije udovoljavala zahtjevima EU.

Ideju o ponovnom otvaranju pokrenula je skupina gradskih ribara, koja je iskazala interes za korištenjem peskarije za čišćenje i prodaju svog morskog ulova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.