Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Veloj Luci obilježen Dan oslobođenja od fašističkog okupatora

22.04.2021.

11:36

Autor: Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Općina Vela Luka Facebook

Općina Vela Luka Facebook

Foto: - / -

U povodu 22.travnja, Dana oslobođenja Vele Luke od fašističkog okupatora, koji je velolučkim općinskim protokolom označen kao općinski spomen dan koji se prigodno obilježava svake godine, u Veloj Luci su položeni vijenci na tamošnja spomen obilježja iz drugog svjetskog rata.

Povodom 77. godišnjice oslobođenja ovog mjesta od njemačkih okupatora vijence su položila izaslanstva Općine Vela Luka te Saveza antifašističkih boraca i antifašista. Polaganju vijenaca također su prisustvovali predstavnici velolučkih političkih stranaka SDP-a, HDZ-a i HSS-a.

Vijenci su položeni na spomen ploču palim borcima prekomorskih brigada na zgradi Općine, na spomenik u središtu mjesta, na spomen ploču na mjesnom groblju gdje su davne 1943.godine  talijanski fašisti strijeljali 13 nevinih velolučkih civila među kojima su bila trojica pripadnika židovskog naroda i jedna maloljetna osoba te na spomen piramidu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.