Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Veloj Luci sinoć treće kađenje, a danas velika proslava sv. Ivana Krstitelja

24.06.2022.

09:46

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Vela Luka iz zraka

Vela Luka iz zraka

Foto: TZO Vela Luka / -

U povodu današnjeg Kršćanskog blagdana Svetog Ivana Krstitelja sinoć je u Veloj Luci održano treće ovogodišnje kađenje ili ti preskakanje vatre od smilja.

Danas, na sam blagdan svetog Ivana Krstitelja u Veloj Luci će biti izuzetno svečano.

Osim svete mise u velolučkoj župnoj crkvi Svetog Josipa poslijepodne će se služiti misa u crkvici svetog Ivana Krstitelja u uvali Gradina. Potom će se blagosloviti trave i cvijeće koje će vjernici nositi u rukama, a također i sudionici ovogodišnje tradicionalne veslačke regate posvećene današnjem Kršćanskom blagdanu.

Regata u čamcima četvercima s kormilarom kreće od uvale Gradina do velolučke „Vele rive“. Za svo vrijeme pratiti će je velolučka Narodna glazba te mnogobrojne brodice. Pobjednici regate dobiti će lovorov vijenac i pečeno janje za nagradu. Potom slijedi veliko narodno slavlje.

Vrhunac današnje velike fešte posvećene blagdanu svetog Ivana Krstitelja biti će koncert poznate pjevačice , rođene Velolučanke Domenike Žuvela. Ona će na velolučkoj rivi održati svoj prvi koncert u rodnoj Veloj Luci. Čitava ova kulturno zabavna manifestacija i pučka fešta održava se u sklopu Luškog lita, kulturno zabavnog programa koji će trajati do kraja rujna, a današnji dan njegov je službeni početak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.