Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Veloj Luci velika plima pa oseka

11.01.2021.

08:34

Autor: Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

U nedjelju je u Veloj Luci od 13 sati pa nadalje u više navrata zabilježena velika plima, a potom oseka. Ova pojava najviše se osjetila u velolučkoj uvali Kale, koja je inače najugroženija od plime koja često pogađa ovo korčulansko mjesto.

Poslijepodne je u jednom trenutku more preplavilo gotovo čitavu prometnicu u spomenutoj uvali, te došlo do ulaza u kuće i trgovačke objekta. Po dosadašnjim saznanjima more ipak nije prodrlo u stambene objekte, a nije prijavljena ni materijalna šteta.

No, poučeni ranijim iskustvima, kada je u pitanju plima, a posebno izuzetno velikim plimnim valom koji je Velu Luku pogodio u rano jutro 21. lipnja davne 1978. godine, Velolučani su u ovakvim situacijama uvijek na velikom oprezu stalno kontrolirajući morske mijene, kako bi na vrijeme zaštitili barem svoja plovila kojih u ovom otočkom mjestu ima više stotina, a također i svoje domove od nepredvidivog mora.

Radi izbjegavanja bilo kakve panike valja također napomenuti da su ovakve i slične pojave u Veloj Luci česte.

Velika plima i oseka događa se nekoliko puta godišnje, a posljednji put ista pojava zabilježena je prije više mjeseci, točnije u mjesecu svibnju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.