Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U "Zelenoj čistki 2020." volonteri prikupili 450 kilograma otpada

24.09.2020.

14:39

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika je devetu godinu zaredom organizirao "Zelenu čistku 2020.", u sklopu Svjetskog dana čišćenja – "World CleanUp Day", koji se održao 19. rujna u 180 zemalja.

Akcija je održana na više lokacija u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Dubrovnik, Hrvatskim planinarskim društvom Sniježnica, Eko centrom zeleno sunce, Udrugom DART, Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, tvrtkom Čistoća Dubrovnik, Lučkom kapetanijom Dubrovnik i tvrtkom Cian d.o.o. Split.

Ovogodišnja Zelena čistka je organizirana temeljem pisma namjere potpisanog od strane gradonačelnika Mata Frankovića, a samoj akciji se pridružila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

U ovoj akciji sudjelovalo je 130 volontera na više lokacija (trasa starog vodovoda, Srđ - plato ispred Muzeja Domovinskog rata i područje prema Strinčjeri, područje ispod dječjeg igrališta uz Eko-centar u Mokošici, Šipan - Suđurađ, Lokrum - podmorje i obala uvale Portoč, park šuma Velika i Mala Petka).

U akciji na Lokrumu, uz djelatnike Javne ustanove Rezervat Lokrum, sudjelovali su i članovi Ronilačkog kluba Dubrovnik, djelatnici brodice čistača mora - EKO-C2, tvrtke CIAN i djelatnici Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik. Ronioci su izronili cca 84 kg otpada s morskog dna, čiji najveći udio čine plastične boce (više od 90%). Dodatnu vrijednost akciji u Portoču, činilo je i sudjelovanje znanstvenika Sveučilišta u Dubrovniku koji su snimali otpad tehničkim inovacijama i analizirali otpad iz mora.

Na ostalim lokacijama prikupljeno je oko 450 kg miješanog komunalnog, ambalažnog (plastika i staklo) te glomaznog otpada. Upravi odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika zahvalio je svim sudionicima i volonterima na sudjelovanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.