Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Udruga Sunce ovog vikenda čisti plaže i podmorje Korčule

26.06.2020.

18:03

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Udruga Sunce Split započela je s uslugom prikupljanja otpada iz mora ronilačkim akcijama i koćarenjem, u sklopu programa Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a s ciljem uklanjanja otpada iz podmorja i obale, ali i senzibiliziranja javnosti o njegovu štetnom utjecaju na Jadransko more.

Provedba obuhvaća po dvije akcije čišćenja obale i podmorja u sedam županija na moru (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska).
 
Otpad iz podmorja prikupljat će licencirani ronioci, dok će ribari prikupljati otpad koćarskim mrežama. U provedbi akcija sudjelovat će volonteri i zaposlenici Udruge Sunce Split na unaprijed utvrđenim lokacijama i utvrđenom
protokolu.
 
Osim čišćenja na odabranim lokacijama, Udruga Sunce Split u sklopu ove usluge provodit će monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primjenjivost na našoj obali ispitana na terenu kroz projekt DeFishGear.
 
Temeljem iskustva provedbe akcija prikupljanja otpada i zakonodavnih okvira u RH, bit će kreiran prijedlog nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora kao dokument smjernica za sve buduće akcije.
 
Prva akcija prikupljanja otpada iz mora bit će na Korčuli, 27. i 28. lipnja 2020.
 
Detalje o čitavoj usluzi možete vidjeti ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.