Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Udrugama koje skrbe za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju 740 tisuća kuna

26.04.2022.

17:19

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: HRT / Dnevnik

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković donio je Zaključak o dodjeli financijskih sredstva za 2022. godinu za programe iz područja skrbi za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Ukupno je za tekuću godinu osigurano 740 tisuća kuna, a sredstva su namijenjena odvijanju, odnosno sufinanciranju projekata, programa ili manifestacija devet udruga koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

Odobreni iznosi po projektima/programima/manifestacijama kreću se od 30 do 210 tisuća kuna, što je iznos osiguran za sufinanciranje projekta dnevnog boravka „Skalin po skalin“ udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Dva skalina“.

Sredstava se dodjeljuju u sklopu Javnog poziva za predlaganje programa iz područja skrbi za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju za razdoblje 2022, 2023. i 2024. godine, a prema prijedlogu Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata ili manifestacija u okviru socijalnog programa Grada Dubrovnika. Za razliku od drugih sličnih programa jedino se u ovom slučaju raspisuje javni poziv za trogodišnje razdoblje, a sve kako bi se osigurala dodatna stabilnost djelovanja i ostvarenje programa i projekata udruga.

Ovaj program dio je sveobuhvatne skrbi za osobe invaliditetom u zajednici. Podsjetimo, u partnerskom odnosu s udrugama koje skrbe za osobe s invaliditetom te nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Grad Dubrovnik u ožujku 2021. usvojio je Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025, treći po redu takav strateški dokument.

Kroz 14 područja povezanih s različitim dimenzijama kvalitete života i sustava pružanja usluga građanima, Strategija potiče i promiče aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu te sprječavanje bilo kakve diskriminacije i osnaživanje svih oblika društvene solidarnosti.

Zaključak o dodjeli financijskih sredstva za 2022. godinu u sklopu Javnog poziva za predlaganje programa iz područja skrbi za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju za razdoblje 2022, 2023. i 2024. objavljen je 22. travnja na web stranici Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.