Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Udruženje obrtnika podržalo Frankovićev prijedlog zakupa javnih površina

09.05.2020.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Udruženja obrtnika Dubrovnik uputilo je priopćenje za javnost na temu zakupa poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, u kojem ističu kako prihvaćaju prijedloge gradonačelnika Mata Frankovića.

Nakon sastanka Gradonačelnika i Gospodarskog vijeća, s kojeg je upućen zajednički stav prema Vladi RH, te sastanka Gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića kojeg je održao je sa zakupcima koji imaju najveći udio zakupa i zakupcima s dugogodišnjim zakupom prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, a na temu naplate najma prostora i javnih površina na-kon 30. lipnja 2020. godine, sa zadovoljstvom smo pozdravili i prihvatili prijedloge Gradonačelnika.

Prijedlog zakupcima jest da se nakon 30. lipnja 2020. godine, ako turistička sezona započne, visina zakupa do 31. listopada 2020. godine nastavi obračunavati i plaćati po modelu 50 posto zakupa i 30 posto javna površina, dok bi se u razdoblju od 1. Listopada 2020. do 1. travnja 2021. svi zakupci oslobodili plaćanja najma.

Najam javnih površina odnosi se, u kontekstu Udruženja obrtnika Dubrovnik, na ugostiteljsku djelatnost, dok su najmovi prostora vezani i za trgovačku i druge uslužne djelatnosti. Oslobađanje od plaćanja najmova predstavlja značajno financijsko rasterećenje, a nove mjere Grada, donesene i iskomunicirane na vrijeme, ostavljaju prostora i vremena svim poslovnim subjektima da, u novonastalim okolnostima, prilagode svoje poslovne planove računajući na postojeće mjere Vlade RH kao i na najnovije mjere Grada. Nadamo se da ćemo uz pomoć ovih mjera te partnerskog odnosa s Gradom uspjeti posložiti svoje poslovanje da izdrži ovu krizu.

Budući da je puno nepoznanica, posebno duljina trajanja krize i njenih posljedica, nakon 1. travnja 2021. godine, a do kraja iduće godine, predložit će se novi model plaćanja najma koji bi trebao pomoći zakupcima da izađu iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Ukoliko sezone ne bude u tom slučaju stav Grada jest kako se do oporavka najam ne bi plaćao. Cilj Grada Dubrovnika kao i Udruženja obrtnika Dubrovnik je očuvanje gospodarske djelatnosti i radnih mjesta te što skoriji početak poslovanja te je Grad u okviru svojih financijskih mogućnosti spreman pomoći.

S obzirom da se situacija konstantno mijenja dogovoreni su sljedeći sastanci početkom lipnja kako bi se mjere dodatno ažurirane i usuglasile.

Pozdravljamo svaku inicijativu i suradnju, u smislu zajedničkog odgovora i iznalaska rješenja za ublažavanje posljedica ove krize, kojima ćemo se uvijek rado odazvati i aktivno sudjelovati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.