Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Upaljena prva adventska svijeća i blagdanska rasvjeta

29.11.2020.

12:30

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Gradonačelnik Mato Franković upalio je sinoć prvu adventsku svijeću - svijeću nade na adventskom vijencu ispred Kneževa dvora. Molitvu je predvodio katedralni župnik don Marin Lučić čime se obilježio početak ovogodišnjeg Došašća.

Istovremeno, upalila se i blagdanska rasvjeta u staroj gradskoj jezgri te je započeo Advent u gradu kolendara.

Tako je, dočekujući najljepše doba u godini, grad zasjao u zimskom ruhu, okićen rasvjetnim dekorativnim elementima i tisuću metara dekorativne lovorike koja krasi gradska pročelja, s više od trideset velikih i malih božićnih drvaca postavljeno je u svakom gradskom naselju.

Ovogodišnji Dubrovački zimski festival poseban naglasak stavio je na tradiciju kolendavanja. Stoga je osmišljena nagradna igra 'Traže se kolendari'. Mali, veliki, mladi ili stari koji žele mogu se snimite dok pjevaju kolendu i poslati snimku na press@dubrovnik-festival.hr, a oni najbolji, na tjednoj bazi simbolično će biti i nagrađeni.

Novost ovog adventa, koja će razveseliti mnoge te unjeti blagdanski ugođaj u svaki dio našeg Grada, jest cabrio ''pop up'' Kolenda bus. Veseli Kolenda bus već je krenuo obilaziti grad i gradske kotare, a tako će i nastaviti svakim danom po četiri različite rute.

Također, na radost najmlađih svakim danom kroz Uvalu Lapad od 10 do 16 sati prometovat će omiljeni Adventski vlakić u intervalima od 30 minuta koji će biti besplatan za sve putnike, a u prolazu gradom moći će susresti i omiljenog meda te vilenjakinje.

Za sve ljubitelje fotografije kao i sve one koji žele fotografijom ovjekovječiti posebne trenutke pripremljena su tri photo pointa, a jedan od njih je Adventski vijenac na Luži, koji će za sve posjetitelje biti otvoreno petkom i subotom od 18 do 21 sat.

Ovogodišnji program prilagođen je preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a svi sudionici i posjetitelji mole se da se pridržavaju istih. Održavanje planiranih programa ovisit će o epidemiološkoj situaciji i daljnjim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Više o događanjima u Dubrovniku tijekom nadolazećih blagdana na www.dubrovackizimskifestival.com te na Facebook i Instagram stranicama Dubrovačkog zimskog festivala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.