Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

USKOK provodi istragu protiv Vlahušića i Frankovića

09.02.2015.

15:52

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

USKOK provodi istragu protiv bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića i poduzetnika Lukše Frankovića. Vlahušić se tereti da je Frankoviću osigurao obavljanje ugostiteljskih usluga u prostoru cijele Glavne dvorane u tvrđavi Revelin, iako je najam plaćao samo za dio. Oprošteno mu je plaćanje dviju mjesečnih zakupnina, a gradu je davao sao dio prihoda od ulaznica. Istodobno su gradske vlasti sudjelovanje u plaćanju čišćenja i zaštitarske službe. Time je, sumnja USKOK, proračun Dubrovnika oštećen za milijun kuna, a poduzetniku Frankvoiću pripala je imovinska korist od dva milijuna i dvjesto tisuća kuna.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, na temelju kaznene prijave Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske donio je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1960. i 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Sumnja se da je prvookrivljenik, dosadašnji gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, od svibnja 2010. do prosinca 2014. godine, u Dubrovniku, na traženje drugookrivljenog Lukše Frankovića, vlasnika ugostiteljskog obrta u tvrđavi Revelin, poduzeo više radnji kojima je na štetu Grada drugookrivljeniku pribavio znatnu imovinsku korist. Tako je još prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela Glavne dvorane u Revelinu, prvookrivljenik dogovorio da će njegov obrt, neovisno o uvjetima natječaja, za iznos najamnine koji će drugookrivljenik ponudi za zakup dijela Glavne dvorane, u zakup dobiti cijeli prostor Glavne dvorane, kao i da će Gradu plaćati samo dio prihoda od ulaznica, te da će Grad neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja i zaštitarske službe. Uz navedeno, prvookrivljenik je, nakon što je 4. kolovoza 2010. zaključio Ugovor o zakupu, drugookrivljeniku omogućio i neosnovano neplaćanje dvije mjesečne zakupnine u iznosu od 115 tisuća 200 kuna. Na opisani način prvookrivljenik je drugookrivljeniku pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje od 2 milijuna 200 tisuća kuna, a Grad Dubrovnik oštetio za najmanje milijun kuna, navodi se u rješenju USKOKA o provođenju istrage.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.