Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Uspješni turistički dani, tjedni i mjeseci

03.09.2016.

15:28

Autor: Adriana Tomašić, Slobodan Vlašić, Smiljan Žaknić,

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prvih osam mjeseci ove godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je oko milijun 264 i pol tisuće turističkih dolazaka, s ostvarenih pet milijuna 839 i pol tisuća noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dolasci i noćenja su u porastu za 10 posto.

U kolovozu je na području županije zabilježeno oko 372 tisuće dolazaka - šest posto više nego lani u osmom mjesecu i oko dva milijuna i 36 tisuća noćenja, što je porast od osam posto. Najveći broj noćenja ostvaren je s tržišta Velike Britanije, a slijede Njemačka, Bosna i Hercegovina, Francuska, Italija, Poljska, Slovenija i Sjedinjene Američke Države.

Nakon uspješne glavne turističke sezone i početak posezone na Pelješcu bolji je nego na početku rujna prošle godine. Potvrđuju to i podaci općinskih turističkih zajednica u orebiću, Stonu, Trpnju i Janjini prema kojima je na odmoru 8 tisuća 300 gostiju. To je za 15 posto više nego lani, a među gostima i dalje je najviše Poljaka, Nijemaca, Čeha i gostiju iz Bosne i Hercegovine. Tako dobar posjet može se zahvaliti povoljnim vremenskim prilikama i nižim cijenama osnovnih usluga koje su niže i do 20 posto. Hotelijeri i dalje bilježe dobru popunjenost svojih kapaciteta, također i većina kampova, dok najviše praznih kreveta ima u privatnom smještaju.

Općina Lumbarda zabilježila je do sada najuspješniji turistički mjesec. Prema podacima ureda Turističke zajednice tijekom kolovoza u svim je oblicima turističkoga smještaja evidentirano 6.250 turističkih dolazaka i ostvareno nešto više od 53 tisuće, 4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Najviše dolazaka i noćenja realizirano je u privatnim sobama i apartmanima. U dosadašnjem dijelu sezone na području općine Lumbarda ostvareno je gotovo 112 tisuća pa bi ova godina mogla biti rekordna. Najčešći lumbarajski gosti ovoga ljeta bili su Slovenci, Talijani te domaći turisti i Nijemci.

Na kružnim plovidbama između naših i inozemnih jadranskih luka tijekom mjeseca kolovoza u gradsku luku Korčule svratio je 21 putnički brod stranih zastava. Na njima je plovilo 3.924 putnika koji su obišli grad i otok Korčulu. Riječ je bilo pretežito o manjim kruzerima, a najveći je bio engleski brod THOMPSON CELEBRITE na kojemu je bilo 1.250 putnika. Od početka ove godine u korčulansku je luku uplovilo 110 stranih putničkih brodova i na njima nešto više od 18 i po tisuća putnika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.