Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Uspostavljena cjelogodišnja katamaranska linija Lastovo-Korčula-Dubrovnik

24.05.2021.

12:08

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U grušku luku jutros je uplovio brod "Anastazija" na prvoj plovidbi državne brzobrodske linije 9808 Lastovo – Korčula – Dubrovnik i obratno. Dubrovačko-neretvanska županija je potaknula uvođenje prve izravne linije koja svakodnevno povezuje Lastovo s Dubrovnikom.

Vlada Republike Hrvatske prepoznala je značaj i dala potporu u realizaciji ovog projekta, a sredstva za brzobrodsku liniju Lastovo – Korčula – Dubrovnik, kao i za ostale 53 državne linije, osigurana su u državnom proračunu.

Na prvoj plovidbi linije koju će održavati brodar TP line d.o.o. bili su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom kao i ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović.

„Danas je prvi put zaplovio katamaran na cjelogodišnjoj liniji Lastovo – Korčula – Dubrovnik što je povijesni uspjeh i veliki dobitak za Lastovce, Korčulane, ali i za cijelu našu županiju. Lastovo je naš naudaljeniji pučinski otok i do sada je sa Splitom i Dubrovnikom bio povezan preko Vela Luke, a od danas su Lastovci za 3 i pol sata plovidbe u Dubrovniku. Zahvalni smo Vladi RH koja je podržala našu inicijativu i u proračun uvrstila 12 milijuna kuna potpore ovoj liniji. Mještani su vrlo zadovoljni jer uz postojeće linije imaju i brzobrodsku vezu s Dubrovnikom s kojim su i kroz povijest bili usko povezani. Očekuje nas skori početak rekonstrukcije luke Ubli za koju je Dubrovačko-neretvanska županija već osigurala sredstva. Lučka uprava je u postupku pripreme dokumentacije za javnu nabavu za obnovu i proširenje rive vrijedne 60 mlijuna kuna, što je preduvjet za još bolje organiziranu povezanost u skladu s potrebama građana Lastova.“ – istaknuo je župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Inače, ova će linija svakoga dana ploviti iz luke Ubli ujutro, pristaje u Korčuli, a u popodnevnim satima se vraća na Lastovo. Kapacitet broda je 300 putnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.