Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Usvojen nikad veći proračun Županije za 2020. godinu

13.12.2019.

17:29

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Na sjednici Županijske skupštine usvojen je nikad veći proračun za 2020. godinu u iznosu od 988,3 milijuna kuna, dok su projekcije za 2021. godinu 929,6 milijuna kuna, a za 2022. godinu 929,3 milijuna kuna.

Župan Nikola Dobroslavić je uvodno istaknuo kako je riječ o znatno većem iznosu negoove godine, no kako je riječ o svojevrsnom umjetnom povećanju.

”Riječ je o tehničkom pristupu proračunu, uključuju se sredstva kojih ove godine nije bilo. To je umjetno povećanje jer nemamo više sredstava jer se povećavaju i rashodi. Sam županijski proračun predlaže se na 275 milijuna kuna i on je nešto povećan u odnosu na ovu godinu. U odnosu na ovu godinu novine su preuzimanje poslova Ureda državne uprave te uključivanje plaća u obrazovanju u proračun Županije, a time i rashode. Osigurali smo sredstva za funkcioniranje svih Upravnih odjela, uključujući i službenike i namještenike bivšeg Ureda državne uprave gdje preuzimamo 108 djelatnika”, rekao je župan Dobroslavić.

U sklopu rasprave o proračunu župan Dobroslavić je odgovorio na vijećničko pitanje vezano za sigurnu kuću rekavši kako će ona biti otvorena u našoj županiji do kraja ove godine kako je i najavljeno.

Preuzimanje UDU

Vijećnici su usvojili i Odluku o sklapanju sporazuma o preuzimanju državnih službenika i namještenika, pismohrane i druge dokumentacije te opreme i sredstava za rad Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan Dobroslavić uvodno je istaknuo kako su pripreme bile opsežne i dugotrajne te kako su ove odluke kraj tog posla.

”Mi smo odlučili ne osnivati nove odjele nego sve integrirati u naše postojeće Odjele. Ovim odlukama ispunjamo zakonsku obvezu i od 1. siječnja preuzimamo poslove i službenike i namještenike UDU”, rekao je župan.

Bezuvjetan nalaz Državne revizije

Vijećnici su primili na znanje Izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Dubrovačko-neretvanske županije za 2018. godinu.

Državna Revizija nije ustanovila nikakve nepravilnosti u financijama DNŽ, koje su u potpunosti u skladu sa zakonima i propisima.

Pohvale za rad Županijske uprave za ceste

Na Skupštini je jednoglasno usvojena i Odluka o 2. Izmjenama i dopunama financijskog plana ŽUC-a za 2019. i projekcije za 2020., 2021., i 2022. godinu uz pohvalu ŽUC-u od pozicije i opozicije na njihov rad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.