Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Usvojen Proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu

16.11.2020.

17:46

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu vrijedan 579.335.780 kuna usvojen je u ponedjeljak na 34. sjednici Gradskog vijeća većinom glasova. Prijedlog proračuna za 2021. godinu od prisutnih 23 vijećnica i vijećnika, prihvatilo je njih 16, petero ih je glasalo protiv uz dva suzdržana glasa.

"Proračun je realan i razvojan s jasnim ciljem, a to je povećanje kvalitete života svih naših sugrađana", poručio je gradonačelnik Mato Franković naglasivši da unatoč krizi Proračun sadrži razvoju komponentu i jamči nastavak ranije započetih programa i projekata, ali i osigurava odgovorno i transparentno financiranje svih skupina proračunskih korisnika, od gradskih ustanova, osnovnih škola i vrtića, vatrogasne postrojbe, sportskih objekata do ispunjavanja potreba drugih korisnika poput civilnog društva i socijalnih skupina.

Od značajnijih investicija Proračun za 2021. s projekcijama za 2022. i 2023. godinu nosi sredstva za projektnu dokumentaciju Parka Gradac i završetak dokumentacije stanova u Solitudu, za cestu za zgrade HRVI, groblje Dubac, prometnicu od Mosta dr. Franja Tuđmana do Osojnika, ali i za novu zgradu škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake kao i rekonstrukciju Jugovog bazena. Za projekt proširenja i uređenja Lapadske obale koji će se u cijelosti financirati sredstvima EU fondova i nacionalnim sredstvima u proračunu za iduću godinu rezervirano je 16 milijuna kuna.

Upravo u snažnom privlačenju dostupnih fondova Europske unije kriju se prilike za realizaciju razvojnih projekata u narednom razdoblju, a uz Lapadsku obalu osigurana su i sredstva za gotovo 900 milijuna kuna vrijedan projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture „Aglomeracija Dubrovnik“, koji je upravo danas dobio „zeleno svjetlo“ tijela Europske komisije JASPERS.

Gradonačelnik Franković istaknuo je i kako je gradska uprava marljivo radila i na pripremi projektne dokumentacije za niz projekata s namjerom kandidiranja na instrument EU-a „Recovery and Resilience“, a među njima ističu se azil za životinje, smještaj za beskućnike, dom umirovljenika ispod Opće bolnice, škola u Mokošici, Vrtić Pčelica, cesta Tamarić, stanovi Solitudo i sportska dvorana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.