Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Uzinićeva poruka štovateljima sv. Vlaha u domovini i inozemstvu

18.01.2019.

09:17

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Uoči 1047. Feste svetog Vlaha, dubrovačkog zaštitnika, biskup dubrovački mons. Mate Uzinić uputio je tradicionalnu poruku štovateljima svetog Vlaha u domovini i inozemstvu, a koju prenosimo u cijelosti.

"PORUKA ŠTOVATELJIMA SVETOGA VLAHA U DOMOVINI I INOZEMSTVU

Dragi štovatelji svetoga Vlaha u domovini i inozemstvu, poštovani pomorci, draga braćo i sestre!

I ove godine, po tisuću četrdeset i sedmi put, srca nam ispunja radošću Festa sv. Vlaha koja na najbolji mogući način izražava duboku povezanost našega Parca i Grada. O njoj govore i naši miri ukrašeni njegovim likom, zborna crkva sv. Vlaha sa svojim zavjetnim darovima, riznica naše katedrale Velike Gospe koja čuva svetčeve moći, kao i druge vrijedne relikvije koje nas cijele godine pozivaju na pobožnost, a na parčev se blagdan iznose i u u svečanoj procesiji pronose gradskim ulicama. Tu su i neizostavni barjaci koje izvijamo njemu u čast, molitve, pjesme, grličanje…

Kao znak duboke povezanosti Svetca i Grada htio bih ove godine posebno istaknuti naš dubrovački osjećaj za mjeru i prave vrijednosti – zacijelo njome nadahnut – koji je čuvao naš Grad tijekom burne povijesti, čineći ga za nas i naše vrijeme ovako lijepim i poželjnim mjestom za život. Dubrovački osjećaj za mjeru i prave vrijednosti izražen je u dobro nam poznatim načelima: „Obliti privatorum publica curate” – „Zaboravite vlastite probitke i skrbite se za zajedničko dobro” i: „Non bene pro toto libertas venditur auro” – „Sloboda se ne prodaje ni za sve blago svijeta.”

Cijenjeni štovatelji sv. Vlaha, dragi prijatelji, ovogodišnjom Festom naša biskupijska zajednica ulazi u trogodišnju pripravu za jubilarnu 1050. obljetnicu slavlja naše Feste. Kao mjesna Crkva želimo ovu neposrednu pripravu obilježiti stavljanjem župne zajednice u središte naših pastoralnih promišljanja i aktivnosti. Željeli bismo da unutar vlastitih župnih zajednica svi mi nanovo otkrijemo ljepotu osobnoga kršćanskog poziva i poslanja kako bi ova priprava mogla prerasti u sinodalni hod naše mjesne Crkve, koji bismo, u jubilarnoj godini, željeli okruniti Biskupijskom sinodom. U tome bi nam uvelike mogao pomoći upravo ovaj primjer naše dubrovačke tradicije.

Slaveći Festu, želimo ponovno pronaći ono nadahnuće sv. Vlaha za mjeru i prave vrijednosti – promišljajući na nov način naše danas i djelatno se, otvorenih očiju za stvarnost koja nas okružuje, pripremiti za naše sutra. Na ovaj način Festa sv. Vlaha, a s njom i naša mjesna Crkva, neće imati samo svoju slavnu prošlost nego i svoju svijetlu budućnost u kojoj će se moći nastaviti živjeti i pričati ova naša neobična priča – o povezanosti Svetca sa svojim Gradom i Grada sa svojim Svetcem.

U duhu ovih misli, koje pretvaram u dobre želje za sve – nas koji živimo u ovome Gradu i Biskupiji i vas koji ste se privremeno ili trajno iselili, ali i sve one koji nam dolaze u Grad i Biskupiju, zazivam obilje Božjega blagoslova i moćni zagovor našega svetog Parca.

Neka sv. Vlaho nad svima nama bdije i sve nas pred Bogom trajno zagovara!

Živio sveti Vlaho!"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.