Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

V. Forum hrvatskih i poljskih regija

11.05.2016.

17:17

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska zajednica županija i Savez vojvodstava Republike Poljske u Dubrovniku organiziraju V. Forum hrvatskih i poljskih regija usmjeren na revitalizaciju napuštenih industrijskih i gospodarskih objekata, specijalne ekonomske zone kao ključ gospodarskog uspjeha.

Priče o uspjehu poljskih startup tvrtki te primjere dobre prakse predstavit će poljski gosti. Za sutra je planiran važasusret hrvatskih i poljskih gospodarstvenika na Hrvatsko-poljskom gospodarskom forumu u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Hrvatske gospodarske komore.  

„Godine svjetske gospodarske krize odrazile su se na stanje u gospodarstvu većine zemalja, pa tako i Hrvatske. Kriza nije pitala za radna mjesta, nije pitala za bruto nacionalni dohodak, niti za kvalitetu života u lokalnim zajednicama. Poljska je u ekonomskoj krizi uspjela zadržati rast bruto nacionalnog dohotka što je dokaz da Hrvatska uči i nastavit će učiti od najboljih.  Suradnja naših zemalja na svim je poljima izvrsna, naši gospodarstvenici i poduzetnici prepoznati su na poljskom tržištu i obratno. Brojni bilateralni susreti dokazuju čvrstu povezanost, prijateljstvo i želju da zajedno postignemo više. Županije su spremne na promjenu i mogu biti nosioci ravnomjernog razvoja Hrvatske.“ – izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, Goran Pauk.  

„Ovo je naš peti susret i svakako možemo reći kako s Hrvatskom imamo uspješnu suradnju. Potičemo poljske i hrvatske poduzetnike na međusobnu poduzetničku suradnju i zalažemo se za ulaganja poljskih gospodarstvenika u Hrvatskoj. S poljskim pozitivnim primjerima želimo Hrvatskoj pomoći po pitanjima regionalne politike i razvoja, ali i malog i srednjeg poduzetništva.“ – dodao je i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske, Olgierd Geblewicz.  

Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Republike Poljske, pokrovitelji Foruma su i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner te predsjednik Senata Republike Poljske Stanisław Karczewski koji je izrazio zahvalu i zadovoljstvo oko suradnje s Hrvatskom.  

Osim gospodarske i ekonomske važnosti, Forum je pokazatelj i nastavka prijateljskih odnosa Poljske i Hrvatske, zemalja koje, osim sličnog mentaliteta, dijele i slične izazove vezane uz gospodarska pitanja i regionalni ustroj.  

Forum već petu godinu zaredom organiziraju Hrvatska zajednica županija i Savez Vojvodstava Republike Poljske.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.