Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Veleposlanik Armenije Ashot Hovakimian kod Dobroslavića i Frankovića

06.02.2022.

10:36

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Veleposlanik Armenije Ashot Hovakimian kod Dobroslavića i Frankovića

Veleposlanik Armenije Ashot Hovakimian kod Dobroslavića i Frankovića

Foto: Grad Dubrovnik / -

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković primili su veleposlanika Republike Armenije Ashota Hovakimiana, koji u Dubrovniku boravi povodom proslave 1050. Feste svetoga Vlaha.

Čvrsta poveznica Dubrovnika i Armenije u prvom je redu činjenica da Sveti Vlaho, zaštitnik Grada, dolazi s područja te države južnog Kavkaza.

„Tijekom jučerašnjeg obilaska Dubrovnika u Dominikanskom samostanu na ulazu me dočekao armenski spomenik koji je postavljen kao simbol povezanosti Dubrovnika i Armenije“, istaknuo je veleposlanik Armenije u susretu sa županom. Riječ je o kamenom križu, hačkaru, djelu armenskog umjetnika Artaka Hambardzumyana, koji je, simbol zemlje u kojoj je živio sv. Vlaho.

Naime, i u programu ovogodišnje Feste iščitava se kulturna suradnja kroz predstavljanje knjige dr. sc. Miljenka Domijana „Armenia Sacra – hodočašće sakralnoj arhitekturi“ koja će se upriličiti sutra u Dubrovniku u dvorani Ivana Pavla II.

„Vidjeli ste u procesiji Gradom koliko je sveti Vlaho u srcima i u životima Dubrovnika, ali i okolice i rijetko koji drugi svetac toliko živi sa svojim gradom i građanima“, naglasio je župan Nikola Dobroslavić. Na prijemu je bilo riječi o međusobnim odnosima koji se ponajviše mogu realizirati kroz kulturnu razmjenu.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sastao se danas, na službenom prijemu, s veleposlanikom Republike Armenije Ashotom Hovakimianijem, zajedno sa zamjenicom Jelkom Tepšić, pročelnicom Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinkom Raguž te predsjednikom Gradskog vijeća Markom Potrebicom.

Armenski veleposlanik je u susretu s Frankovićem istaknuo kako sveti Vlaho predstavlja duhovnu vezu Armenaca i Dubrovnika, zbog svog armenskog podrijetla.

Gradonačelnik Franković i ovom mu je prigodom izrazio dobrodošlicu te zahvalio što predano radi na očuvanju veze Dubrovnika s domovinom našeg zaštitnika svetoga Vlaha.

Razgovaralo se i o daljnjoj suradnji, osobito na području kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.